Politisk modstandskamp med videokameraet som våben

MÅNEDENS DOKUMENTAR. Olivenbonden Emad Burnat blev både Oscar-nomineret og Sundance-vinder for sin personlige skildring af en palæstinensisk landsbys protest mod israelske bosættelser. Se ’5 Broken Cameras’ 1.-7. marts.

”Jeg filmer for at hele de mange sår, se livet i øjnene og for at overleve,” siger Emad Burnat på et tidspunkt i den prisvindende ’5 Broken Cameras’. Han bor med sin familie i landsbyen Bil’in på Vestbredden, hvor israelske bosættelser ved filmens begyndelse truer med at overtage halvdelen af jorden og bygge en enorm spærremur på tværs af landsbyen. I de næste fem år eskalerer konflikten mærkbart: Ældgamle oliventræer bliver rykket op med rode, nye betonbosættelser breder sig over bakkerne, og der er stadigt hyppigere nedslag af israelske gasgranater og vold mod landsbybeboerne. Alt sammen filmes med bevægende, rå umiddelbarhed af den stædige Burnat, der fire gange undervejs må skaffe et nyt kamera efter sammenstød med det israelske militær.

Personligt essay med israelske fingeraftryk
Det personlige og det politiske er tæt sammenvævet i ’5 Broken Cameras’. Da Burnat købte sit første kamera, var det for at filme sin yngste søn, Gibreel, men hurtigt rettede han linsen mod de ofte blodige protester mod bygningen af den israelske mur. Nøgternt registrerende snarere end fordømmende og fingerpegende bevidner han sammenspillet mellem familiens dagligdag og en storpolitisk strid, der til stadighed har menneskelige konsekvenser. Mod slutningen af filmen siger den lille dreng foruroligende til sin far, at han vil slå israelske soldater ihjel. Det er den eneste gang i filmen, vi hører en palæstinenser tale om at anvende vold mod de israelske styrker.

’5 Broken Cameras’ er ikke et politisk partsindlæg, men et personligt essay fortalt fra en palæstinensisk families synsvinkel. Filmen bærer dog samtidig masser af konstruktive israelske fingeraftryk. Den er klippet og medinstrueret af jødisk-iraelske Guy Davidi og delvist finansieret af den israelske regering. Sådan er der så mange forhold i den israelsk-palæstinensiske konflikt, der ikke bare er sort/hvide.

Anmelderne skriver:

⇑⇑⇑⇑⇑ ”Det er svært at forestille sig et mere konkret vidnesbyrd om politiske overgreb.” (Per Juul Carlsen, Filmland på P1)

♥♥♥♥♥ ”’5 Broken Cameras’ giver sjældne indblik i, hvordan dagliglivet med børn, afgrøder, bevæbnede soldater, demonstrationer, anholdelser, skudsalver og stenkast er. […] Hele vejen igennem filmen kommer den personlige fortællestemme og det håndholdte kamera til sin ret. (Dorte Hygum Sørensen, Politiken)

★★★★★ ”… en visuel mavepuster sprængfyldt med autenticitet. […] Kameraarbejdet i 5 Broken Cameras er det mest brutale og modige set i nogen dokumentar i de danske biografer siden Armadillo.” (Mads Suldrup, Filmmagasinet EKKO)

★★★★★ (Jyllands-Posten)

★★★★★ (OnFilm.dk)

★★★★★ (Cinemaonline.dk)

Tid: 1.-7. marts.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf. 33 74 34 12.