'Project Nim' - med besøg af James Marsh

CINEMATEKET. Den 29. oktober viser Cinemateket og CPH:DOX dokumentarfilmen 'Project Nim' om et spektakulært kuldsejlet 1970'er-forsøg med at menneskeliggøre en abe. Filmens instruktør, Oscar-vinder James Marsh, er til stede ved visningen.

Hvor meget kan en chimpanse lære? Kan den kommunikere via tegnsprog? Ligner den mennesket så meget, at den kan begå sig i en social sammenhæng med komplicerede regler? I James Marsh' nye dokumentarfilm, 'Project Nim', følger vi professor Herb Terrace og hans forsker-team fra Columbia University og deres forsøg med aben Nim. Forsøgene begyndte i 1973 - en tid hvor sociale mønstre var i opløsning, og hvor der etableredes utraditionelle rum for adfærdsforskning. 

Humor - og knivskarpe hjørnetænder

Undervejs opnåede de bemærkelsesværdige empiriske resultater, men stødte også ind i voldsomme problemer. "Man kan ikke give et dyr, som er i stand til at dræbe dig, en menneskelig opvækst," siger en af forskerne på et tidspunkt. For selv om Nim tilsyneladende viser empati, og selv om han måske har humor og sågar nyder at slappe af med en pot-joint i ny og næ, så sidder der stadig et sæt knivskarpe hjørnetænder i hans gab!

James Marsh gæster Cinemateket

Instruktør James Marsh, som modtog en Oscar for sin mesterlige dramadokumentar 'Man on Wire', introducerer filmen, der allerede har vundet flere internationale priser.

Cinemateket og CPH DOX viser den 29. oktober ’Project Nim’ som opvarmning til Københavns internationale dokumentarfilmfestival, der løber af stabelen 3.-13. november.

'Project Nim' med besøg af James Marsh lørdag den 29. oktober kl. 16.00
Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling , 3374 3412