Quebec 400 år: reception med sort filmsatire


I 2008 er det 400 år siden, at den franske opdagelsesrejsende Samuel de Champlain grundlagde det fransktalende Canadas hovedby, Quebec. I samarbejde med Den Canadiske Ambassade byder Cinemateket onsdag den 10. september på et glas vin i forbindelse med visningen af Denys Arcands film 'Dirty Money' ('La maudite galette') fra 1972. Arrangementet begynder med filmen kl. 16.30.

Arcand har siden sin karrieres start i 60'erne været stærkt engageret i arbejdet for at skaffe det fransktalende Canada øget selvstændighed. Eller måske er det rigtigere at sige, at han har været interesseret i processen - i kampens op- og nedture. Fra sin allertidligste dokumentarfilm (en hyldest til netop Quebecs grundlægger, men med spydigt fokus på Champlains pædofile tilbøjeligheder!) til sine satiriske spillefilm har Arcand haft blik for både plusser og skyggesider - og netop derfor kommer han bedre end nogen anden instruktør under huden på regionen.

'Dirty Money'
'Dirty Money' er en af Arcands mest umiskendeligt quebec'ske værker, fyldt med den karakteristiske regionale dialekt og tilsat lokal folkemusik. Filmen følger ægteparret Rolland og Berthe på deres jagt efter en nem vej ud af arbejderklassens armod. Vejen går gennem den rige onkel Arthur - men i Arcands univers er der ikke noget, der hedder "easy money". En sorthumoristisk satire om almenmenneskelige egenskaber som begær og dumhed - i en særpræget lokal kontekst.Her kan du læse mere om 'Dirty Money' og serien 'Denys Arcand - borgerskabets distræte harme'.Billetter kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412.