'Requiem for the American Dream': USA ifølge Chomsky

USA I OPLØSNING. I den tankevækkende og anmelderroste dokumentar, 'Requiem for the American Dream', giver den amerikanske lingvistikprofessor, filosof og historiker Noam Chomsky en knivskarp analyse af supermagtens døende demokrati.

Her er der ikke tale om en helt almindelig dokumentarfilm. I stedet møder vi Chomsky i en slags enmandskonversation, hvor nærbillederne af det ældede ansigt viser visdommens furer, alt i mens man belyses af lingvistik-professorens klarhed. En klarhed der ultimativt bliver en svanesang for det fungerende demokrati og for den døende middelklasse. Chomsky ser ikke lyst på tilstanden i USA, hvor det er den magtfulde elite, der har skubbet samfundet ud i en destruktiv finansiel ulighed.

Gennem interviews filmet over fire år, forklarer Chomsky om de grundlæggende principper, der har ført os til skillevejen for usammenlignelig ulighed. Chomsky perspektiverer sine idéer og teorier med eksempler helt tilbage fra 1776, hvor den moralske britiske filosof Adam Smith udgav 'The Wealth of Nations' og frem til vore dages mediebillede og dets indflydelse på politik.

'Requiem for the American Dream' er en ærlig og velformuleret dokumentarfilm, der bør ses af alle, der stadigvæk nærer et håb om en fremtid i fællesskabets tjeneste. Professor Chomsky sætter i hvert fald tendernse i verden i et ualmindeligt klart lys, hvor dystre de end måtte synes.

Efter at have opsummeret sin vision om et tiltagende grimt amerikansk samfund og en global økonomi, der er på vej mod massiv ødelæggelse, lister Chomsky en smule håb ind i billedet: Ytringsfriheden er ifølge ham stadig en fungerende værdi i USA.

Chomskys pointer er knivskarpe og nærmest røntgenfotograferer samfundets ensrettede tendenser. Bestemt ikke mindre aktuelt i et år, hvor amerikanerne skal vælge ny præsident.

★★★★ "En en-øjet film med kun ét sæt holdninger? Absolut. Men den er også en lillebitte reaktion på en kraftig økonomisk udvikling, der får meget lidt modspil fra den politiske verden i de her år. Og man skal altså ikke se særlig længe på den amerikanske valgkamp for at konkludere, at noget er helt galt hos klodens mægtigste nation." - Per Juul Carlsen - DR Kultur

★★★★ "Én lang grundig historietime på højt niveau og det er en vidunderlig historielærer som fortæller." - Allan Berg Nielsen, Filmkommentaren