Sansebombardementer og svingende ben – Open Air ’15 tog kegler

CINEMATEKET holdt en veritabel Open Air-filmfest i Kgs. Have i dagene 31. juli-1. august. Stanley Kubricks sci-fi-klassiker ’Rumrejsen år 2001’ blev vist i ny smuk kopi, og koncertfilmen over alle koncertfilm – Talking Heads’ ’Stop Making Sense’ – fik publikum til at danse, så det var en lyst.

Med sølle 13 grader på termometeret og ’ustadigt’ på vejr-app’en trodsede cineaster og nysgerrige filmelskere vejrguderne og lod sig suge ind i den på alle måder sansemættende ’Rumrejsen år 2001’ – Stanley Kubricks science fiction-milepæl fra 1968. Den konventionsbrydende billed- og lydside – og ikke mindst den sanseeksplosive finale – formår den dag i dag at forføre og forundre. Filmen er en af dém, man bare skal se på det store lærred – og det STORE lærred var således i fuldt brug, da op mod 2500 tæppeindpakkede publikummer lod sig opsluge af filmen helt frem til midnat fredag den 31. juli.

Stop Making Sense’ – og dans!
Dagen efter – lørdag den 1. august – stod den på et ganske andet vejrlig og filmisk uptempo, da den restaurerede 30-års jubilæumsudgave af new yorker-gruppen Talking Heads og instruktørveteran Jonathan Demmes koncertfilmsamarbejde ’Stop Making Sense’ rullede over parkens lærred. Med sit intelligent koreograferede forløb og sin smittede musik i grænselandet mellem new wave og funk, fik filmen 3500 besøgende til at swinge med under en lammeskyindhyllet fuldmåne.

Talking Heads-frontmand David Byrne entrer i begyndelsen af filmen scenen. Alene – og kun med en ghettoblaster i hånden. Først ved det sjette nummer, ’Burning Down The House’, er sceneopstillingen og bandkonstellationen deroppe på lærredet komplet. Men så driver sveden til gengæld til alle sider, og taget på koncertbygningen er ved at lette. Dét forplantede sig uforligneligt i de fremmødte tilhørere på plænen, og fra netop ’Burning Down The House’ og koncerten ud dansede en livsglad, stadigt tiltagende flok af publikummer i alle aldre foran lærredet. En folkefest, når den er allerbedst.

Atmosfærisk hygge med DJ Mashti og Jean Von Baden
Begge Open Air-dage bød inden filmvisningerne på liflig chill-musik fra DJ-duoen Mashti og Jean Von Baden, der særligt lørdag – hvor solen stod højt over Kgs. Have – fik havens gæster til at slappe af og nyde livet. Grace Jones, Iggy Pop, David Bowie og Talking Heads (selvfølgelig!) fik kærlig behandling i mikseren og blev hen over eftermiddagen og aftenen forenet med aktuel pop og bidder fra diverse soundtracks. Mens Restaurant SULT trakterede med kolde drikkevarer og pulled pork-sandwiches.

Cinemateket lover at vende stærkt tilbage med flere Open Air-film til næste år!

’Rumrejsen år 2001’ – flere visninger
’Rumrejsen år 2001’ kan opleves under åben himmel på Amfi Scenen i Odense den 26. august kl. 21.00, hvor Cinemateket præsenterer den i samarbejde med Odense International Film Festival – OFF15. Og vil du bare se filmen – og dens opfølger ’2010 – den anden rumrejse’ – i et behageligt biografsæde indendørs, så kan de opleves i Cinemateket på udvalgte dage i august-september.

Billeder fra Open Air i Kgs. Have kan ses på Sket i Cinemateket eller på Cinematekets facebook-side.