Søndagsmatiné - Schubert og stjerneparade

KLASSISK KONCERT. Cinemateket inviterer søndag den 1. november til symfonisk nærkontakt med tangenter og strygerstrenge i Christopher Nupens musik-dokumentar 'The Trout' - en behændig indfangning af Shuberts 'Forellekvintetten'.

Ideen til at lave koncertoptagelsen 'The Trout', fremførelsen af Schuberts mesterstykke 'Forellekvintten', kom fra instruktøren Christopher Nupen i 1969, foranlediget af to usædvanlige omstændigheder. Først og fremmest Nupens nære venskab med fem musikere fra en ny og ekstremt talentfuld generation: Daniel Barenboim, Itzhak Perlman, Pinchas Zukerman, Jacqueline du Pré og Zubin Mehta. Dernæst fremkomsten af de første lydløse 16mm-filmkameraer og Nupens forståelse af, hvad de mobile letvægtskameraer og nye optagemetoder kunne betyde for musikfilmen. 

Herudover tilføjede Nupen et nyt element. Hidtil var klassiske koncerter på tv altid blevet optaget fra publikums perspektiv. Det er sådan, vi normalt ser og hører koncerter. Men Nupen ønskede, at hans film skulle ses fra de udøvende kunstneres vinkel, og med støtte fra det nye koncertsted Queen Elizabeth Hall i London fik Nupen lov til at filme koncerten live foran en udsolgt sal - med fem kameraer rullende på scenen helt tæt på musikerne - noget der aldrig var sket før.

Nupen valgte at kalde sin film ’The Trout’ (Forellen) til trods for BBC's bekymring for, om publikum ville tro, at det var en film om fiskeri. Filmen fastholder et øjeblik i musikhistorien, som Itzhak Perlman kalder 'vintage', og som han frygter for evigt er fortid. Et øjeblik, der perfekt afspejler ungdommeligheden i stykket, som Schubert skrev, da han var blot 22 år.

Nyd en sjælden visning af 'The Trout' på det store lærred søndag den 1. november kl. 17.00. 

Tid:

Søndag den 1. november kl. 17.00
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K.
Billetbestilling: Cinemateket.dk og Tlf. +45 3374 3400