Spot på Catalonien

Torsdag den 4. april slår Cinemateket dørene op for mini-festivalen ’Catalonien Nu!’. Fire dage med film, instruktørbesøg, debatarrangementer, live-koncert - og tapas-smagsprøver.

At Catalonien er andet og mere end Barcelonas turiststrøg og byens berømte fodboldhold, kan man forvisse sig om ved at tage et kig på filmindustrien i Spaniens nordøstlige region, der hvert år genererer i omegnen af 150 produktioner.

Med festivalen ’Catalonien Nu!’ præsenterer Cinemateket fire meget forskellige film, der alle skildrer politiske, sociale og kulturelle aspekter af livet i dagens Catalonien. Derudover byder festivalen på en række andre aktiviteter, der giver indblik i regionens særegenheder – blandt andet det ofte meget anspændte forhold til resten af Spanien. Festivalen er arrangeret i samarbejde med foreningen Casal Català de Copenhaguen.

Program 
Festivalen åbner torsdag den 4. april med det tredelte drama ’Catalunya über alles!’, der udgør en forfriskende anderledes filmisk tilgang til fordomme og racisme. ”Energisk og intelligent og med masser af vid og medfølelse,” skrev Variety. Filmen introduceres af instruktøren Ramon Termens, der efter filmen svarer på spørgsmål fra publikum og indgår i samtale med catalanskfødte Susana Borrás, der er professor ved Copenhagen Business School. 

Fredag præsenterer vi dokumentarfilmen ’Cataluna – Espanya’, der beskriver forholdet mellem Catalonien og resten af Spanien i et økonomisk, filosofisk og historisk lys. 

Lørdag er det den spritnye ’Animals’, der er på programmet. Filmen er instrueret af Marcal Forés og deltog i sidste års festival i San Sebastian. I forlængelse af visningen er der eksklusiv live-koncert med det kendte catalanske band La Iaia. Forsanger Ernest Crusat synger på catalansk og tager i sine poetiske tekster udgangspunkt i sine catalanske rødder. Samtidig kan man høre ekkoer af britisk indie-folk i bandets musik.

Festivalen afsluttes om søndagen med den forrygende sorte komedie ’Tapas’, der serverer fem integrerede historier, som alle udspiller sig i et arbejderklassekvarter i Barcelona. Efter visningen bydes der på tapas-smagsprøver i ASTA BAR.

Alle fire film vises med spansk tale og engelske undertekster.

Tid: 4.-7. april. 
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf. 33 74 34 12.