Stor rock-lørdag i Cinemateket

ROCK-NOSTALGI. U2-premiere og seks-stjernet Cohen-hit med instruktørbesøg lørdag den 10. december.

Lørdag den 10. december er der hele tre musikdokumentarer på Cinematekets program.

Kl. 15.00 møder folkrock-musikeren Roger Lucey den politiagent, der gennem mange år var sat til at smadre hans karriere. Det sker i den sydafrikanske dokumentar 'Stopping the Music'.

Kl. 19.00 viser vi Leonard Cohen-koncertdokumentaren 'Bird on a Wire' i nyrestaureret udgave introduceret af den engelske instruktør-veteran Tony Palmer.

Og kl. 21.45 er der danmarkspremiere på den nye U2-dokumentar 'From the Sky Down' af Davis Guggenheim ('En ubekvem sandhed') med efterfølgende bar.

Apartheid-udgave af 'De andres liv'

Douglas Mitchells 'Stopping the Music' fortæller en usandsynlig, men sand historie. Om en apartheid-kritisk hvid folkrock-musiker, der i 70'ernes og 80'ernes Sydafrika blev forsøgt udraderet af det hemmelige politi ved hjælp af bl.a. koncertsabotage, trusler og radioforbud. Roger Luceys familie blev udsat for brutale natlige ransagninger, men holdt ud.

Og i 1995 begyndte så hjernen bag chikanen, politiagenten Paul Erasmus, at berette i detaljer om de beskidte tricks og strategier, han lagde i tiden og sirligt noterede ned. 'Stopping the Music' er en slags musikpolitisk 'Heat' eller 'De andres liv', hvor strisseren/spionen og hans bytte efterhånden udvikler en gensidig respekt.

Tid: Lørdag den 10. december 15:00
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412
Pris: 50 kr. (35 kr. for medlemmer)

Tony Palmer og Cohens genfundne skat

”Hvordan man end vender og drejer det, et fuldstændig uomgængeligt dokument for den Cohen-tossede,” skrev Klaus Lynggaard i Information, da Cinemateket i februar satte 'Bird on a Wire' op som Månedens Film.

Efter flotte anmeldelser og seks komplet udsolgte visninger er vi glade for at kunne tilbyde to ekstra af slagsen den 10. og 20. december. Ved den første visning vil instruktør Tony Palmer selv fortælle om filmens utrolige forhistorie.

'Bird on a Wire' blev i 1974 udsendt til begrænset biografvisning i en version, der ikke havde været til gennemklipning hos instruktøren selv. Det originale filmmateriale – hvor Leonard Cohen fremfører 17 numre fra sine tre første plader – blev i 35 år anset for tabt. Men i 2009 dukkede en række rustne beholdere op i en lagerhal. Filmdåserne blev skibet tilbage til Tony Palmer, og et omfattende genskabningsarbejde gik i gang. At brikkerne i puslespillet kunne falde på plads, havde ingen regnet med. Men at det originale lydspor ligeledes stod til at redde, er en eventyrhistorie!

Tony Palmer signerer dvd'er i Asta Bar efter visningen, dvs. ca. kl 21.00 (filmen kan købes på stedet).

Tid: Lørdag den 10. december 19:00 (med efterfølgende signering)
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412
Pris: 65 kr. (40 kr. for medlemmer)

Danmarkspremiere på ny U2-film

From the Sky Down
For præcis 20 år siden udkom en milepæl i nyere rockhistorie: U2's 'Achtung Baby'. Selv om U2 ved indgangen til 90'erne stod som et af verdens førende rockbands, var gruppens medlemmer var uenige om den musikalske retning. For at starte på en frisk opsøgte kvartetten – som David Bowie og Iggy Pop før dem – det legendariske Hansa-studie i Berlin. Med vingesuset fra Berlin-murens fald i øregangene påbegyndte U2 både en turbulent indspilningsproces og en gennemgribende transformation af bandets udtryk og image.

'From the Sky Down' indeholder enestående arkivmateriale og åbenhjertige interview med gruppen og producerne Brian Eno og Daniel Lanois. I samarbejde med Universal Music Denmark præsenteres filmen her for første gang på et dansk biograflærred. Efter visningen er der U2-inspirerede toner i Asta Bar.

Tid: Lørdag den 10. december 21:45
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412
Pris: 75 kr. inkl. en drink (50 kr. for medlemmer)