Stor, større, CINERAMA!!!

HISTORIEN vækkes til live i Cinemateket. Oplev magien ved 1950’ernes mest ambitiøse biograf-opfindelse: Det hedengangne CINERAMA-format!

I dagene 22.-25. oktober kan du nyde magien ved 1950’ernes mest publikumsvenlige, ambitiøse og dyre filmopfindelse: Det nu hedengangne CINERAMA, hvor bredformat møder bredformat møder bredformat.

Helt bogstaveligt skulle tre snurrende fremvisningsapparater være perfekt synkroniserede – og flere lydkilder ligeså – når Cinerama-formatet skulle udfoldes. Det samlede spænd var 146 grader – samme bredde som det menneskelige synsfelt. Og indholdet matchede naturligvis de høje tekniske standarder:

Publikum kunne udforske verdens store vidundere, komme til eksotiske egne og lade sig blæse bagover af flyvemaskinetture over bjerge, vilde jernbaner i de britiske kronkolonier, bilræs, rutsjebaneridt m.m. – og de var ekstatiske, for de var jo med om bord!

Nu er chancen der igen – grib den og hop selv med på den unikke rejse tilbage i tiden i Cinematekets serie Stor, større, CINERAMA!.

Cinerama shinet op

Med få undtagelser er Cinerama-filmene er ikke blevet vist offentligt i mere end 50 år, da det kræver et meget omfattende projektions- og lydsystem at synkronisere filmene og deres 7-kanalers lydside. Ingen af de oprindelige biografer eksisterer længere, og produktionen af filmene ebbede helt ud i 60’erne.  Men takket være en jætteindsats fra produceren Randy Gitsch og instruktøren Dave Strohmaier er det nu lykkedes at restaurere de klassiske Cinerama-film. Filmene er renset, shinet op, perspektiv-korrigeret til vores dages biografer (deraf den buede billedkant for oven og for neden) og lavet til digitale kopier med 5.1- stereolyd.

Filmene har indtil nu kun været på turné i Tyskland, Østrig og Norge. Nu er det Københavns tur!

Oplev også unik duftfilm

En af de mest bizarre opfindelser i filmhistorien, duftsystemet Smell-O-Vision fra 1960, relanceres desuden i forbindelse med Cinerama-festivalen i Cinemateket – takket være ildsjæle fra hele verden.

Torsdag den 22. oktober kl. 21.00 genoplives duftfilmen 'Holiday in Spain' (som ligeledes kendes under titlen 'Scent of Mystery'), der var den første og sidste film lavet i det navnkundige format. Duftvisningen bliver kun den anden af sin art i verden – og altså 55 år efter premieren.

Smell-O-Vision var en gimmick i en skala, der kunne få de fleste investorer til at flygte i panik, og mekanikken, der skulle forløse duftene, var både støjede og ustabil. For nogle publikummer var duftene for vage, for andre vamle. Kort sagt var systemet svært at håndtere på alle planer.

I 2015-udgaven af Smell-O-Vision bliver publikum en mere aktiv deltager, ligesom antallet af forskellige dufte er cirka halveret.

Ekspert-besøg fra USA

De to passionerede eksperter Randy Gitsch og Dave Strohmaier rejser med Cinerama-karavanen og leverer en ti minutters introduktion til alle filmene:

"Vi glæder os til at præsentere filmene i Europa, hvor Cinerama historisk set har haft en meget stor fanskare," siger Randy Gitsch.

Tid: 22.-25. oktober 2015 
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412