Stumfilm-klassiker med utraditionel live-jazz

Eisenstein udsat for blæsere og rejsegrammofon når T.S. Høeg og Kasper Tranberg spiller live til klassikeren ’Strejke’ den 11. august.

Live-jazz med finurlige instrumenter smelter tirsdag den 11. august kl. 19.00 sammen med avantgardistisk filmhistorie til en på alle måder synkoperet totaloplevelse i Cinemateket.

Multikunstnerne T.S. Høeg og Kasper Tranberg udsætter her Eisenstein-klassikeren 'Strejke' (1925) for et større udvalg af blæsere, keyboards, rejsegrammofoner og en enkelt kassettebåndoptager!

”Vi har besluttet at gøre det til en anderledes og udfordrende oplevelse både for os selv og publikum,” siger Kasper Tranberg. ”Det bliver ikke improvisation ud i den blå luft, men uforudsigelige lydsammensætninger med afsæt i filmen.”

Arrangementet er kommet i stand i samarbejde med Copenhagen JazzHouse. Programredaktør i Cinemateket Rasmus Brendstrup siger: ”Jazz og stumfilm har meget at give hinanden. De russiske avantgarde-film fra 1920’erne var netop legesyge udfordringer af normerne for fortælling – akkurat som jazzen i sin tid udfordrede kompositionsmusikken.”

OM KUNSTNERNE:
T.S. Høeg (f. 1957) har gennem 35 år været en central spiller på den eksperimenterende kunstscene herhjemme - som performer, forfatter, musiker, selvudnævnt 'outertainer' og meget mere. Som jazzmand er han bl.a. frontfigur i ensemblet Great Mungo Dilmons. På aftenen vil han især slå sig løs på diverse saxofoner og rejsegrammofoner.

Kasper Tranberg (f. 1971) er et af dansk jazzmusiks store navne. Han spiller på aftenen trompet og kornet. Han har de seneste små 20 år optrådt verden over med en lang række bands, bl.a. Yakuza Shuffle, Zagreb Auto-Akustika, Green Side Up og Bugpowder. Med sidstnævnte satte han i 2008 lyd til Asta Nielsen-stumfilmen ’Mod lyset’.

OM FILMEN:
Sergej Eisenstein tog med denne film skridtet fra teatret til filmen.

Den er en skildring af en strejkes forløb og er bevidst fri for nogen traditionel historie, men opbygget som en række overraskende, indignations-vækkende og uforudsigelige episoder.

Og ikke mindst demonstrerer Eisenstein sin evne til at fastmejsle billeder på nethinden: Heste på spinkle metalbroer. En ugle smeltet sammen med en arbejder vha. overblænding. Et stort antal mænd, der på samme tid kravler op ad surrealistisk udseende tanke i jorden.

Selv efter ’Oktober’, ’Panserkrydseren Potemkin’ og ’Que Viva Mexico’ står denne hans debutfilm som den mest eksperimenterende af Eisensteins film.

Læs mere om 'Stumfilm med live jazz'.

Læs mere om 'Strejke'.

Billetter kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 33 74 34 12. Online bestilling på cinemateket.dk.