Svedig soul og ekstravisninger - PIX runder af

CPH PIX – EKSTRA. Årets CPH PIX nærmer sig sin afslutning, men der er stadig udfordrende film på festivalens program samt ekstraforestillinger af nogle af årets mest populære film - bl.a. ’White God’ og ’Pasolini’ samt en række værker af hovednavnet Betrand Bonello. Foruden fire visninger af den svedigt swingende 'Northern Soul', der er Månedens Film i Cinemateket.

Månedens Film – ”umulig at sidde stille til”

Nordengland i 1970'erne. Industribyer, regnvejr, udsigtsløshed – og en ekstatisk dyrkelse af rå uafhængig amerikansk soulmusik og svejende dance moves. Fotografen og soul-entusiasten Elaine Constantine skildrer i 'Northern Soul' ungdomskulturen, der gennemsyrede en generation og påvirkede sangskrivere, producenter, DJ's og designere i årene derefter. 'Northern Soul' er historien om to teenagedrenge, hvis liv forandrer sig drastisk, da de opdager en verden fuld af seje toner, nattelange fester, amfetamin og "baggy trousers". Rå, realistisk og swingende som bare pokker. Constantine var så optaget af fænomenet, at hun fire år før de første filmoptagelser begyndte åbnede to klubber, hvor skuespillerne kunne træne. Dansescenerne er uforlignelige, og filmen har et autentisk look, der oser af stemningen fra det hendengangne Wigan Casino, hvor den nordengelske ungdom dansede mistrøstigheden af sig i oliekrisens årti.

”En dampende svedig film om virkelighedens Northern Soul-festkultur, som på mange måder står som forfader til ravekulturen (…) filmen er umulig at sidde stille til, ikke mindst takket være den mirakuløst spirituelle musikarv, der gennemdunker den”. (Ralf Christensen, Information).

★★★★ ”det er svært at sidde stille”. (Louise Kidde Sauntved, Berlingske)

★★★★” Elaine Constantine fanger fornemt ungdommens fatalitet i "Northern Soul". Det er nu, vi lever. I morgen findes ikke. Soul ER livet”. (Morten Vejlgaard Just, FILMZ).

★★★★”Soundtracket kan virkelig ikke overvurderes – der er blevet spillet Northern Soul hjemme hos mig lige siden, jeg gik ud af biografen”. (Signe Lilja, Ordet).

På rollelisten er en række energiske unge engelske skuespillere suppleret af rutinerede kræfter – bl.a. Steve Coogan ('24 Hour Party People') og pop- og soul-divaen Lisa Stansfield, der har beskrevet filmen som "en nordengelsk Saturday Night Fever".

Sidste chance - opsamlings-hits

I aften, mandag den 20. april,  og i morgen, tirsdag den 21. april, er der mulighed for at se den populære ungarske film ‘White God’, hvor storbyhunde spiller den centrale rolle: Soundvenue giver 5 stjerner og skriver: ”Det er en meget usædvanlig og fascinerende film, som rører de mest usandsynlige ingredienser sammen – lidt ’Lassie’, lidt ’Beethoven’, lidt ’Fuglene’, lidt ’Abernes planet’ – og får noget både sødt og stærkt ud af det. Ikke et harmonisk hele, men en masse gode idéer og kraftfulde øjeblikke, realiseret med en Trier’sk kompromisløshed om ikke ditto elegance”.

Værd at se er ligeledes danske Thomas Daneskovs 'Eliten', som portrætterer en flok unge originaler og fremstormende kunstnere, som kæmper for at finde deres egen stemme og afsøge deres grænser. Filmen har netop modtaget årets New Talent Grand PIX. Og i den anden ende af erfaringsskalaen finder man 84-årige franske Jean-Luc Godard, hvis seneste dekonstruktion af filmmediet kan opleves i 3D, nemlig 'Goodbye to Language'. De to film vises i Cinemateket tirsdag den 21. april henholdsvis 19.00 og 19.15.

Larry Clarks franske pendant til ’Kids’, ’The Smell of Us’, vises onsdag den 22. april. Tyve år efter ’Kids’ har den amerikanske skandalemager taget sit yndlingstema – den forbandede ungdom – med til Paris, hvor en flok sexede teenagere bruger dagene på at knalde, trække, hærge og køre på skateboard. Clark er stadig amoralens skrupelløse vogter!

Se også Abel Ferraras ’Pasolini’, fortællingen om den kontroversielle italienske filmskaber Pier Paolo Pasolini, der endte sit liv i et brutalt og stadig upklaret mord på en strand uden for Rom i 1975. Filmen foregår på en enkelt dag i november 1975 og Pasolini er i færd med at færdiggøre sin legendariske 'Saló' - et af filmhistoriens mest grænseoverskridende værker. Gå ikke glip af en forrygende Willem Dafoe i titelrollen! onsdag den 22. april kl. 22.00.

‘Rosewater’ - med Kim Bodnia i rollen som hård hund i den iranske efterretningstjeneste - er Jon Stewarts barske instruktørdebut. ’Rosewater’ er baseret på en sand historie fra 2009, hvor den iransk-canadiske journalist Maziar Bahari røg fem måneder i isolationsfængsel for at gøre grin med det iranske styre i Stewarts ’The Daily Show’. Filmen er ikke kun et politisk slag for ytringsfrihed men også en insisteren på humorens berettigelse. Se den onsdag den 22. april kl. 19.15.

Bertrand Bonello - kødet og kærligheden 

Lørdag den 25. april og tirsdag den 28. april er der desuden mulighed for at opleve fire af Bertrand Bonellos film, der alle har kroppen og kærligheden som omdrejningspunkt, nemlig ’Tiresia’, ’Something Organic’, ’House of Tolerance’ og den helt nye ’Saint Laurent’ – en fuldkommen, æstetisk og gådefuld film og designeren Yves Saint Laurents storhedstid i årene 1967-1977.  

Tid: CPH PIX 9.-22. april. Månedens Film 'Northern Soul' april 23-26. april. Ekstravisninger 21-28. april.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12