Sveriges bedste film med intro - samt ni andre europæiske favoritter

Den 11. februar præsenterer Cinemateket Bo Widerbergs eviggrønne 'Ravnekvarteret' med introduktion af Widerberg-ekspert Mårten Blomkvist. Medlemmer kan gratis medbringe ledsager. Filmen er kun én af de håndplukkede europæiske favoritter, som vises gennem hele februar.

Når Cinemateket den 11. februar kl. 16.45 viser Bo Widerbergs 'Ravnekvarteret', sker det med introduktion af filmlektor og Widerberg-ekspert Mårten Blomkvist. Blomkvist er bl.a. forfatter til monografien 'Höggradigt jävla excentrisk: en biografi över Bo Widerberg' (2010). Medlemmer kan gratis tage en ledsager med til dette arrangement.

Filmeksperternes favorit

'Ravnekvarteret' er den bedste svenske film gennem tiderne. "Og nej," siger Gunnar Rehlin, der bl.a. skriver for det engelske filmblad Screen International, "det er ikke blot en personlig vurdering, men resultatet af en afstemning blandt filmeksperter i magasinet Nöjesguiden i 1995. Og Bo Widerbergs film fra 1963 svæver fortsat højt over andre svenske film.

Svensk socialrealisme i sort/hvid

Handlingen udspiller sig i Malmø i 1936 og kredser om forfatterspiren Anders, der bor sammen med sin alkoholiserede far og hårdtarbejdende mor. Filmens sort/hvide billeder indfanger det fattige miljø med uovertruffen præcision. At Widerberg desuden fik både Thommy Berggren (som Anders) og Keve Hjelm (som faren) til at levere deres livs roller, er med til at gøre 'Ravnekvarteret' til en film, der føles lige så dugfrisk efter 50 år, som da den havde premiere.

Tid: Lørdag den 11. februar kl. 16:45
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412

Europæiske favoritter i februar

'Ravnekvarteret' vises som en del af en større februar-serie med europæiske favoritfilm. Præmissen er hér, at skønt de interne europæiske grænser løsnes år for år, er det fortsat de enkelte landes egne fagfolk, der bedst kan forstå og vurdere de kunstneriske produkter. Cinemateket har således for en stund overgivet sig til smagsdommervældet og viser ti værker, der er udpeget af kritiker- eller branche-paneler som de bedste nogensinde i deres hjemlande.

Det er der kommet et interessant miks ud af: Nationalt anerkendte film, der aldrig før har været vist herhjemme, blandet med universelt anerkendte klassikere.

Nogle af de udvalgte film er allerede så accepterede i både hjemlige og udenlandske filmkanoner, at de kan betragtes som 'internationalklenodier' - det gælder bl.a. den franske 'Paradisets børn' og den italienske 'Cykeltyven'.

Også mindre filmlande som Makedonien og Holland er repræsenteret med værker, der beskriver en national identitet. 'Før regnen' er en granskning af Balkan-konflikten i national kontekst, og 'Turkish Delight' er et historisk interessant dyk ned i de tidlige 70’eres moralske og seksuelle frigørelse, som den fremstod i Holland anno 1973.

Gå heller ikke glip af Donald Sutherland og Julie Christie i 'Rødt Chok'. Da 150 kloge hoveder fra den engelske filmbranche i 2011 fik den opgave at udpege den bedste britiske film nogensinde, faldt valget på Nicolas Roegs eminent klippede gyserklassiker.

Åbn øjnene for den europæiske mangfoldighed. Serien er støttet af Det danske EU-formandskab 2012.

Tid: Serien (10 titler) vises hele februar 
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412