Syret science fiction-komedie åbner filmserien Humor bag jerntæppet - med vin og snacks i Asta Bar

ÅBNINGSAFTEN. Fredag den 1. juni skyder vi serien Humor bag jerntæppet i gang med komedien 'Sexmission' - Polens største biografsucces til dato. Med introduktion og lokale specialiteter og et glas vin i Asta Bar.

Med serien Humor bag jerntæppet præsenterer Cinemateket otte film fra det daværende Tjekkoslovakiet, Polen og Ungarn. På fredag er der åbningsaften med fremtidsfablen 'Sexmission'.

Jomfrufødsler udrydder den seksuelle akt

Max (Jerzy Stuhr) og Albert vågner op i 2044 efter at have deltaget i et nedfrysningseksperiment. Alle mænd er nu uddøde, og de tilbageværende kvinder lever under jorden og reproducerer sig via jomfrufødsler. Til samfundets bedste er de to mænd udset til at blive aflivet eller 'naturaliseret', det vil sige undergå en kønsskifteoperation.  

De kvindelige funktionærers behandling af Max og Albert danner baggrund for både humoristiske optrin og raffinerede allusioner til datidens kommunistiske samfund. Da de to hovedpersoner Max og Albert flygter, hopper de eksempelvis gennem en mur, som derefter begynder at ryste – en reference til Solidaritets-lederen Lech Walesas hop over muren på skibsværftet i Gdansk. Mellem linjerne gemmer sig desuden en massiv kritik af systemets undertrykkelse af erotikken.

Den tjekkiske ambassadør - og filmelsker - Zdenek Lycka introducerer filmen, der er Polens største biografsucces til dato. Efter filmen byder ambassaderne fra Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn på lokale specialiteter og et glas vin.

Fredag den 1. juni kl. 18.30.

Humor bag jerntæppet

Humoren bag jerntæppet indgik, når den blev anvendt til at kritisere og latterliggøre systemet, i et hemmeligt sprog, som regeringerne og deres apparatchicks var udelukket fra. En række østeuropæiske filminstruktører skabte en tæt samhørighed mellem sig selv og det publikum, som forstod at læse mellem linjerne.

Oplev otte film, der blotlagde den dybe afgrund mellem hverdagens realiteter og regimernes propagandaudsagn. Du kan bl.a. se den polske sædekomedie 'I Don't Like Mondays', den ungarske politiksatire 'Vidnet' og den sarkastiske og charmerende 'Sound Eroticism', der indirekte gør grin med det kommunistiske systems meningsløse og ofte fornedrende fabriksproduktion. 

Tid: Serien Humor bag jerntæppet vises hele juni 
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412