Tibet Film Festival 2009


I samarbejde med Through an Exile Lens Project og Tibet House Trust viser Støttekomiteen for Tibet den 24.-28. maj nogle af de nyeste og bedste dokumentarfilm fra Tibet og det tibetanske eksilsamfund i Grand Teatret og Cinemateket.

Ved at sætte fokus på både nutiden og historien udforsker festivalen de mange forskelligartede og komplicerede aspekter af spørgsmålet om Tibet, og den søger at anspore til diskussion om menneskerettigheder, konflikter, frihed og kulturel identitet i en global kontekst.

Program i Cinemateket

Søndag den 24. maj kl. 19.00:
'Jigdrel' og 'Tibet's Cry for Freedom'.
'Jigdrel' er den første film optaget af tibetanske filmfolk i Tibet, og den interviewer åbent folk om deres holdninger og hverdagsliv. De to instruktører af 'Jigdrel' - Dhondup Wangchen og Jigme Gyatso - blev arresteret og tortureret for at have forbrudt sig mod "statens sikkerhed". Med introduktion af 'Jigdrels' producer, Gyaljong Tsetrin, og en reception (fra kl. 20.45), der bl.a. byder på den tibetanske delikatesse momoer.

Tirsdag den 26. maj kl. 19.00: 'What Remains of us' + forfilm.
Gamle og unge tibetanere fortæller - trods risikoen for fængsling - om deres hengivenhed for Dalai lama

Onsdag den 27. maj kl. 19.00: 'Undercover in Tibet'
Sammen med den prisvindende dokumentarfilminstruktør Jezza Neumann rejser den unge eksiltibetaner Tash Despa tilbage til sit hjemland, som han flygtede fra 12 år tidligere. Jezza Neumann introducerer filmen.

Torsdag den 28. maj kl. 19.00: 'Murder in the Snow'.
Indtil 2008 flygtede omkring 2.500 tibetanere fra Tibet hvert år ved at foretage den farlige færd over Himalaya i håbet om at se Dalai Lama i Indien og for de flestes vedkommende studere i de eksiltibetanske skoler eller klostre. I september 2006 bevidnede flere grupper af udenlandske bjergbestigere, at kinesiske grænsevagter skød på tibetanere, der prøvede at flygte fra Tibet til Nepal. Den danske bjergbestiger og læge, Pierre Maina, der var øjenvidne til de tragiske begivenheder, introducerer filmen.

Om Tibet Film Festival 2009
2008 var et kritisk år for det tibetanske folk. Det viste de omfattende demonstrationer mod det kinesiske styre, som fandt sted i Tibet såvel som i eksil. På den baggrund er der fremkommet et væld af nyt og vigtigt filmmateriale.En af de mest betydningsfulde film er 'Jigdrel: Leaving Fear Behind'. Det er den første film optaget af tibetanske filmfolk i Tibet, som åbent interviewer folk om deres holdninger og liv. De to instruktører af Jigdrel, Dhondup Wangchen og Jigme Gyatso, blev arresteret og tortureret for at have forbrudt sig mod "statens sikkerhed" ved at interviewe tibetanere, der nogle gange gav udtryk for kritiske holdninger. Dhondup Wangchen er fortsat fængslet. Han fætter, Gyaljong Tsetrin, var initiativtager til filmprojektet og besøger København for at tale i forbindelse med premieren.Festivalen kommer til København umiddelbart før Dalai Lamas besøg i Danmark, og flere af filmene handler om den tibetanske leder. Det Britiske Filminstitut har specielt udlånt en helt ny film sammensat af unikke optagelser fra 1922-1959, som giver et indblik i livet i det gamle Tibet før og kort efter den kinesiske besættelse. Filmen følger især Dalai Lama og hans endelige eksamen i buddhistisk filosofi i Lhasa i 1959.Tibet Filmfestival 2009 blev indledt i Storbritannien i marts i år for at markere 50-året for den tibetanske folkeopstand.

Programmet omfatter foruden flere premierer en række møder med instruktører. Dermed er der lagt op til en inspirerende og tankevækkende festival.Læs mere på cinemateket.dk.
Læs mere på grandteatret.dk.Download en folder om filmfestivalen (kan også afhentes i Cinemateket).Tilmeld dig festivalens Facebookevent.Tibet Filmfestival 2009 støttes af Center for Kultursamarbejde med Udviklingslandene (CKU).Billetter til Cinematekets forestillinger kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412. Online bestilling på cinemateket.dk.