Tilbage til 1950-60'erne

POPMENTALITET. I anledning af den igangværende Golden Days 1950'er-festival tager vi et kig i bakspejlet, og stiller skarpt på tre af periodens polemiske ungdomsfilm. Under rejsen tilbage i tiden foretager vi et kort ophold ved 1960'erne, for at fejre udgivelsen af Jørgen Leths tidstypiske tekster. Oplev 50'erne og 60'ernes 'popmentalitet' på film, se en anekdotesprængfyldt skuespillerende fortælle om 'Farlig Ungdom', og mød Henning Carlsen når han introducerer sin apartheid-overklasse-film 'Dilemma' – alt sammen i Cinemateket i denne uge.

Golden Days: 1950'er festival

I anledning af årets Golden Days-festival (7.-23. september), der bringer 1950'erne ind i 2012, præsenterer Cinemateket tre danske film, der påvirkede ungdomskulturen og seksualdebatten i perioden.

'Farlig ungdom' - mød Anni Stangerup

”En film om de unge Mennesker, der betragter Jitterbug og Tyggegummi som livsfornødenheder,” hed det i reklamefremstødet i august 1953 for Lau Lauritzens film 'Farlig ungdom'. Filmen var den første danske behandling af ungdomsproblemer i kollektiv form og den første egentlige ungdomsfilm herhjemme. Om 'Farlig ungdom’'skrev Berlingske Tidendes anmelder: "Filmen paavirker Ungdommen voldsomt. Det er forbandet kedeligt, hvis det nu tilfældigvis skulle være Umoraliteten i Filmen og ikke dens Morale, der paavirkede."

Anni Stangerup (f. 1934) spillede en af hovedrollerne - den 'pæne pige' Ruth - i 'Farlig ungdom', der blev set af halvanden million danskere. Anni Stangerup vil i Cinemateket, i aften tirsdag den 11. september, fortælle om optagelserne til filmen og om dens modtagelse i 1953. Anni Stangerup har også medvirket i 'Det gælder livet' (1953) og 'Tre finder en kro' (1955) og hun havde teaterroller på Det ny teater og Det ny Scala.

Tid: Tirsdag den 11. september kl. 19.15 og torsdag den 20. september kl. 16.45
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412

'Natlogi betalt'

En ung dydig Illum-ekspeditrice (Hanne Borchsenius) bliver forelsket i en amerikansk soldat og ender som stamkunde på en knejpe, hvor unge piger kontakter amerikanske soldater på orlov. Malene Schwartz ses som afbleget luder. "Filmens småtskårne køns- og kærlighedssyn afspejler 1950’ernes Danmark på en lidet flatterende måde," skriver Morten Piil. Se filmen med historiske briller og nyd dens stærke tidskolorit.   

Tid: Søndag den 16. september kl. 19 og lørdag den 22. september kl. 16.45
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412

'Pigén i søgelyset'

Bent Christensens film fra 1959 beskæftiger sig med datidens ’popmentalitet’ i historien om en uskyldig teenager (Vivi Bak), der bliver skønhedsdronning. Hun kommer i konflikt med sin arbejderfamilie og jaloux kæreste (Klaus Pagh), da hun af en underholdningsspekulant (Preben Neergaard) iscenesættes som filmstjerne. Osvald Helmuth spiller jævn arbejderklasse-far, Kjeld Petersen giver den som smart reklamemand, og som fræk lillesøster ses en 20-årig Lone Hertz.

Tid: Søndag den 16. september kl. 19 og lørdag den 22. september kl. 16.45
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412

1960'er coolness og Leth-hed 

Vær med når vi i Cinemateket skruer tiden 50 år tilbage i anledning af, at Jørgen Leths 60'er-tekster netop er udkommet. Hør Movin fortælle om lethske fascinationer, og se en af inspirationskilderne, filmen ’Dilemma’, som Henning Carlsen selv introducerer torsdag den 13. sept. kl. 19.15  

Berigende bogsnak

Jørgen Leth er indbegrebet af 60’ernes coolness og lethed, dens legende attitude. Og i den nye bog 'Kunsten at gå på gaden' samler forfatter og redaktør Lars Movin op på Jørgen Leths tekster fra 60’erne om film, musik, ballet, litteratur, rejser – alle de lethske fascinationer, der finder deres første udtryk her.

Oplev de to velformulerede herrer diskutere 60'ernes danske kunstscene live i Asta Bar kl. 17.00 – der er fri entré.

Bogen 'Kunsten at gå på gaden' (Gyldendal, 2012, 458 s.) kan købes til medlemspris i Filmhuset Film- og Boghandel hele september for blot kr. 299,- (vejl. Udsalgspris kr. 349,-). 

Apartheid tur-retur - Carlsen introducerer 'Dilemma'

Movin og Leth vil i deres snak bl.a. runde Henning Carlsens centrale 60’er-film 'Dilemma', som også Jørgen Leth skrev om i sin tid. Filmen handler om en ung englænder – Toby Hood – der er kommet til Sydafrika for at overtage ledelsen af et stort engelsk forlags Johannesburg-filial. Hans forhåndskendskab til sydafrikanske forhold er overfladisk og forretningsorienteret. Men efterhånden kommer han ind i den hvide overklasses selskabsverden.

I et interview foretaget af Leth ved premieren i 1962 fortalte Carlsen, hvorfor han under en Sydafrika-rejse valgte at bruge Nadine Gordimers roman 'World Of Strangers' som afsæt "Jeg var sammen med masser af mennesker, som må hade mig idag. Jeg følte denne bogs sandhed på min hud. Jeg kendte en Anna Loew, en Cecil Alexander, en Sam, en Steve."

Kl. 19.15 introducerer Carlsen selv filmen – i 50-året for premiere. Entré til film med introduktion: 65/40 kr. 

Tid: Torsdag den 13. september kl. 19.15
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412