Vær beredt på civilisationens undergang – kom til seminar!

KATASTROFE OG OVERLEVELSE. Som en del af filmserien 'Vær beredt ... på civilisationens undergang' inviterer forskningsprojektet Changing Disasters til seminar om preppers og survivalists i kunst- og kulturhistorien. Det foregår i Cinemateket onsdag den 27. maj kl. 19.00.

Forestillingen om, at den moderne civilisation er uhelbredeligt svanger med sin egen undergang, er lige så gammel som civilisationen selv. Og lige så længe har mennesket forberedt sig på undergangen, søgt svar i spirituelle forskrifter eller i mere håndfaste vejledninger til, hvad der helt praktisk er brug for ”når lortet går ned.”

Sidstnævnte tendens har oplevet en eksplosiv popularitet siden årtusindskiftet og kommer til udtryk i fænomener som preppers (af ”prepare”, at forberede sig) og survivalists (af ”survive”, at overleve). Altså folk, der detaljeret planlægger livet efter en apokalyptisk omvæltning, hvor samfundets politiske, sociale og kulturelle strukturer er sat ud af funktion, og enhver må klare sig selv.

Hvis verdens ende er nært forestående kan man nemlig enten gå i panik og skrigende forsøge at flygte eller man kan synke hen i total apati og bare vente på at det sker. Eller man kan som survivalisterne gør minutiøst og målrettet forberede sig på det nye primitive liv efter civilisationen, hvad enten det er at bygge en underjordisk bunker, lave forrådskammer, opruste med våben, træne (mentalt såvel som fysisk) eller pakke en rygsæk, som altid står klar i tilfælde af, at apokalypsen kommer uventet.

Take shelter - og kom til seminar om survivalism som fænomen

Seminaret 'Survivalism som fænomen' afholdes i Cinemateket onsdag den 27. maj kl. 19.00 og  styres af kurator Jacob Lillemose og kunstner Søren Thilo Funder, der har inviteret en række eksperter til bidrage til et kalejdoskopisk portræt og en tværfaglig diskussion af survivalisterne. Der vil både være historiske og aktuelle perspektiver, fiktive og virkelige referencer, blive vist filmklip og læst op, i et forsøg på at beskrive og begribe survivalistens særlige katastrofekarakter. Er der tale om gale, forvirrede enere eller pragmatiske realister? Er det et politisk dubiøst projekt eller en smuk utopi om en kultur frigjort fra civilisationens magtstrukturer?

Filmserien Vær beredt … på civilisationens undergang viser katastrofefilm-subgenrens vidt forskellige udtryk, fra det actionprægede til det eftertænksomme: Blandt andet de klassiske Mad Max-film - som kan opleves i en Mad Max Marathon den 10 juni kl. 19.45 - og den roste og rygmarvsdirrende ’Take Shelter’ af independent-instruktøren Jeff Nichols, som med voldsom psykologisk og visuel intensitet beskriver en mand ramt af apokalyptiske forudanelser.

’Take Shelter’ kan ses i umiddelbar forlængelse af seminaret 'Survivalism som fænomen', nemlig onsdag den 27. maj kl. 21.45.

Tid: Serien Vær beredt … på civilisationens undergang vises frem til 16. juni.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.