Vejen til sandheden er brolagt med tortur

NY IRANSK DOKUMENTAR med besøg. Lørdag den 2. februar blænder Cinemateket op for filmen ’Forced Confessions’ om Irans tradition for, via tortur, at tvinge falske tilståelser ud af systemkritikere – i bedste sendetid. Instruktøren, Maziar Bahari, der selv har tilstået påstået spionagevirksomhed, vil være til stede og svare på spørgsmål.

Millioner af iranere så med i 2009, da journalist og filmdokumentarist Maziar Bahari i bedste sendetid tilstod, at han var spion for vesten og forberedte en fløjls-revolution. De fleste, der så med, var dog klar over, at Baharis tilståelse var en stor løgn – fremtvunget af ugers tortur i de iranske myndigheders varetægt. Bahari var en syndebuk, og ikke den første.

Siden den iranske revolution i 1979 har præstestyret systematisk tvunget falske tilståelser ud af intellektuelle, forfattere, journalister og andre, der har stukket den kritiske næse lidt for langt frem.

Løgn er sandhed

I Baharis dokumentarfilm ’Forced Confessions’ fortæller han historien, om hvordan det iranske styre via frygt og tortur fastholder, at løgnen er den vedtagne sandhed. Gennem sin egen historie og interviews med forfatteren Faraj Sarkoohi, bloggerne Omid Memarian og Ali Afshari, filosoffen Ramin Jahanbegloo og de efterladte til journalisten Siamak Pourzand, som begik selvmord efter langvarige overgreb, giver filmen et uafrysteligt indblik i Irans nyere historie.

Se filmen i Cinemateket, hvor Bahari vil fortælle om sit syn på dagens Iran i samtale med Janne Bjerre Christensen, der er Iran-ekspert og post.doc-forsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Arrangementet er lavet i samarbejde med DIIS og Dagbladet Information.

Tid: Lørdag den 2. februar kl. 16.45
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf. 3374 3412