Verdenspremiere - med 91 års forsinkelse


Filmarkivet i Det Danske Filminstitut har fundet en hidtil ukendt dansk stumfilm fra 1918, som endnu ikke har haft officiel dansk premiere. Filmen hedder 'Den Dovnes Himmerige' og er en lille komedie på 26 minutter.

Filmen får sin formodede officielle verdenspremiere lørdag den 25. april kl.16:30 i Cinemateket, Gothersgade 55.Filmen er dukket op i forbindelse med en større samling gamle filmruller, som arkivet modtog fra Henrik Kaldal i 2007, og som senere er blevet delvist identificeret af filmarkivet. Filmen har tilhørt Henrik Kaldals bedstefar, der var en stor filmelsker og filmsamler. Han har i tidernes morgen tilsyneladende forevist filmen i sit hus i Vedbæk, men nogen officiel dansk premiere har man ikke kunnet spore. Filmen er forsynet med det officielle censur-stempel, som viser, at det har været meningen den skulle have biografpremiere, men filmen er ikke nævnt i de optegnelser man ellers benytter sig af. Det alene gør dette til et meget interessant fund. Filmen er desuden i forbløffende god stand og ser ud til at være komplet.Ud over denne perle gemte Kaldals filmiske lykkepose også på en Chaplin-film, flere spændende amerikanske stumfilm samt dokumentaroptagelser fra et luft angreb på Padua i Italien og eksotiske optagelser fra Indien og Dahomey.

Foredrag og flere filmfund
I anledning af Forskningens Døgn fortæller Palle Bøgelund Petterson og Mikael Braae fra Det Danske Filminstituts arkiver lørdag den 25. april kl. 16.30 om dette og andre af de filmfund, de har været med til at gøre. De to detektiver har til lejligheden lovet at finde filthattene og nålestriberne frem. Afslutningsvis vises 'Den Dovnes Himmerige'.Her kan du læse mere om arrangementet 'Filmarkivets detektiver fortæller'.Billetter kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412. Online bestilling på cinemateket.dk.