Viggo Mortensen på dansk i magisk western

MÅNEDENS FILM. Vinderen af kritikerprisen på sidste års Cannes-festival 'Jauja' er Månedens Film i Cinemateket 10.-21. maj. Trods anmeldernes begejstring kom filmen aldrig i de danske biografer, men nu får du chancen for at opleve den magiske western på det store lærred. Mød instruktør Lisandro Alonso og hovedrolleindehaver Viggo Mortensen i forbindelse med visningen den 12. maj!

Kritikerprisen på sidste års Cannes-festival blev tildelt ’Jauja’, som er blevet sammenlignet med alt fra ’Dommedag nu’ til Kubrick, Lynch og Tarkovsky. ”Rystende smuk”, ”magisk” og ”hallucinatorisk” er nogle af de tilbagevendende adjektiver, men faktum er, at du aldrig helt har set (eller hørt!) mage til Lisandro Alonsos nye film, som Cinemateket viser i samarbejde med CPH PIX.

Visionær filmskaber

Filmens instruktør, argentiske Alonso, er en visionær filmskaber fuld af overraskelser. Ikke desto mindre lykkes det ham (igen) at tage stort set alle ved næsen med denne sin femte film, der ikke blot bryder radikalt med sin egen fortælling, men også med den tvetydige minimalisme, der har skabt instruktørens renommé. Og så har den i øvrigt en nærmest psykedelisk cameo-rolle til ingen ringere end Ghita Nørby.

"Vidunderligt flyvsk"

Politiken giver Månedens Film fem flotte hjerter og skriver: "’Jauja’ er en film, der træffer befriende anderledes valg. Alonso vælger en anderledes indramning af verden, et anderledes bevidsthedsudtryk, en antilineær tidslogik for at fortælle en grundlæggende historie om at være og elske og beskytte og besidde – privat og kolonialistisk, med eksotisering og frygt for det fremmede og med eksotisering af og frygt for ens nærmeste og deres sikkerhed". 

"Et vidunderligt præg af flyvskhed. Den skal ses som man læser et digt, vel vidende at alt det, man ikke direkte forstår eller som skaber ukonkrete associationer, netop skal efterlade spørgsmålstegn og plads til forundring". Per Juul Carlsen, DR K. 

"På billedsiden genoptager Alonso det næsten kvadratiske Academy-format og tilføjer de sanselige billeder af den sydamerikanske natur en næsten abstrakt karakter i kraft af helt mættede blå og røde nuancer, som konstant antyder en anden verden end den, vi ser". Thure Munkholm, Filmmagasinet Ekko.

"Viggo Mortensen er suverænt rørende i dansk-argentinsk westerndrama. Lisandro Alonsos ’Jauja’ er en stilfærdigt dekonstrueret, vanvidssmuk film". Katrine Hornstrup Yde, Politiken.

Mød instruktøren og Viggo Mortensen i forbindelse med visningen den 12. maj til en timelang udvidet Q&A (særpris denne aften: 130/110 kr.). Bemærk, at den første visning (10. maj) som vanligt er gratis for medlemmer - og at der er mange flere Lisandro Alonso-film på taptetet i maj i serien 'Lisandro Alonso - menneskedyrets betragter'.

 

Tid: 10.-21. maj 2015

Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling:
cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.