Visuel koncert – med Ligeti og Den Danske Strygerkvartet

LYDBILLEDE. Søndag 20. oktober vil Den Danske Strygerkvartet give en visuel koncert i Cinemateket, hvor de spiller musik af komponisten Ligeti. Senere på aftenen viser vi Kubricks nyklassiker ’Eyes Wide Shut’, hvor Ligetis musik har en fremtrædende rolle.

Stanley Kubrick baserede i 1968 en væsentlig del af soundtracket til sin storfilm ’Rumrejsen år 2001’ på musik af komponisten Györgi Ligeti. Det blev startskuddet til en kreativ forbindelse imellem de to. Kubrick hyrede aldrig Ligeti som decideret filmkomponist, men var så inspireret af Ligetis stemningsmættede musik, at han også anvendte hans kompositioner i sine senere film ’The Shining’ og ’Eyes Wide Shut’.

Den Danske Strygekvartet har efter mange års nær omgang med Ligetis musik på samme måde ikke kunnet dy sig for at udforske musikkens påfaldende visuelle muligheder. I tæt samarbejde med den visuelle kunstner Casper Øbro har Den Danske Strygekvartet skabt en mørk visuel rejse til tonerne af Ligetis 1. strygekvartet, "Métamorphoses Nocturnes" (natlige forandringer, red.). Strygekvartetten vil optræde ved en særlig visuel koncert i Cinematekets Asta Bar søndag den 20. oktober kl. 17. Koncerten er gratis og kræver ikke billet (dog begrænset antal siddepladser).

Senere søndag viser vi Kubricks æggende drama ’Eyes Wide Shut’, hvor Ligetis værk "Musica Ricercata II" spiller en markant rolle på lydsiden. Esben Tange, vært og redaktør på DRs P2, vil lave et oplæg til filmen om Stanley Kubricks brug af Ligetis musik i tre af sine hovedværker.

Tid: Søndag 20. oktober kl. 17.00: visuel koncert. Kl. 18.30: 'Eyes Wide Shut'
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12