Von Trier-fotograf introducerer Technicolor-legende

Scorsese, Monroe og Douglas elskede ham. I februar måned hylder Cinemateket den Oscar-vindende filmfotograf Jack Cardiff.

Oplev Manuel Claro i Cinemateket den 12. februar kl. 19.00

Den 12. februar vil den Bodil- og Robert-vindende - og snart von Trier-aktuelle - filmfotograf Manuel Claro introducere den første af Michael Powell og Emeric Pressburgers tre Cardiff-fotograferede mesterværker: 'En sag om liv eller død'.

Filmen er en sjælden blanding af sort/hvid og sprudlende Technicolor. Den sammenfletter kærlighedshistorie, hospitalsdrama og retssalsopgør gennem historien om en engelsk jagerpilot, charmerende inkarneret af David Niven.

Februar måned i stjernefotografen Cardiffs tegn

Cinemateket hylder Technicolor-troldmanden, der døde 94 år gammel i 2009, ved at præsentere fire højdepunkter fra hans karriere som filmfotograf. Desuden viser vi den nye enestående dokumentarfilm 'Cameraman: The Life & Work of Jack Cardiff', der er blevet til over 17 år.

Allerede i midten af 1930'erne blev Cardiff Technicolors foretrukne 'camera operator'. Det store gennembrud fik han med blændende farvefotografering på instruktør-parret Powell og Pressburgers tre visuelt ekstravagante film fra slutningen af 1940'erne: 'En sag om liv eller død', 'De røde sko' og 'Den sorte lilje'.  'Den sorte lilje' indbragte Cardiff en Oscar i 1947. I 2001 – mere end 50 år senere – modtog han som den første filmfotograf nogensinde en æres-Oscar for sit livsværk.

Bonus for feinschmeckeren

Som sidegevinst har vi indhentet de to Powell og Pressburger-perler samt Hollywood-klassikeren 'Afrikas dronning' i nye D-Cinema-kopier!