Filmåret 2017

ÅRET DER (NÆSTEN) GIK. I biografen har flere danske film haft svært ved at få ordentligt tag i publikum, men der er også lyspunkter. Den danske markedsandel ligger i december på 21 %, hvilket er på niveau med 2016. Internationalt er især film af nye og unge talenter slået igennem med priser på vigtige festivaler.

I år har 30 spillefilm og 6 dokumentarfilm premiere i de danske biografer. Derudover blev 1 spillefilm og 4 dokumentarfilm vist i biografen ved eventvisninger uden almindelig biografdistribution.

I biografen var det især komedier og familiefilm, der trak publikum ind i biografmørket. 'Alle for tre' og 'Dræberne fra Nibe' er årets mest populære danske film med henholdsvis 325.000 og 255.000 billetter efterfulgt af familiefilmen 'Far til fire – på toppen' med 235.000 billetter. 'Den utrolige historie om den kæmpestore pære', der stadig er aktuel i biografen, har på nuværende tidspunkt solgt 215.000 billetter.

Danske film Top 10


Se samlet oversigt over billetter til danske film

Den danske markedsandel ligger i midten af december på 21 %. Resultatet er på niveau med sidste år og højt i europæiske sammenhænge, men under gennemsnittet for de seneste ti år, der ligger på 26 %. Kun i 2009 havde dansk film en lavere markedsandel med 17 %. Der er til dags dato solgt 2.450.000 billetter til dansk film.

Ikke kun de danske film har haft det svært i biografen i år. Indtil nu har ikke en eneste film rundet 400.000 billetter. Til sammenligning har 54 film solgt mere end 400.000 de seneste ti år, heraf 20 danske film. De amerikanske film har i år solgt 12 % færre billetter end på samme tidspunkt sidste år.

Ingen film med 400.000 billetter i år


"Flere danske film har i 2017 haft svært ved at få rigtigt fat i publikum, men der er også lyspunkter. Film som 'Underverden', 'Den utrolige historie om den kæmpestore pære' og 'Du forsvinder' er lykkedes med at kombinere kunstneriske ambitioner med et pænt publikum. Den danske markedsandel er presset af, at flere af vores store etablerede instruktører og skuespillere har søgt til Hollywood eller over til serieformatet. Det er blandt andet derfor, vi skal styrke udviklingen af nye talenter. Markedet er desuden påvirket af ændringer i publikums medievaner," siger direktør for Det Danske Filminstitut Claus Ladegaard.

I alt 15 kvinder har instrueret danske film, der er vist i biografen i år – 7 på spillefilm og 8 på dokumentarer. Til sammenligning har 27 mænd instrueret danske film – 24 på spillefilm og 3 på dokumentarfilm. Enkelte film har flere instruktører.

Internationalt

På den internationale scene har dansk film vundet priser og hæder. Især eksperimenterende film på lave budgetter af nye talenter har klaret sig godt, men også dokumentarfilm og kortfilm har vundet priser. Annika Bergs 'Team Hurricane' vandt i Venedig, Hlynur Pálmasons 'Vinterbrødre' vandt fire priser i Locarno, og Milad Alamis 'Charmøren' vandt i San Sebastian, Chicago og Warszawa. Bag alle tre spillefilm står debutanter.

Det nye år tegner også godt for de nye instruktører. Både Gustav Möllers 'Den skyldige' og Isabella Eklöfs 'Holiday' er udtaget til Sundance.

Læs artikel Nye talenter i 2017

Ved Oscar-uddelingerne i 2017 var Martin Pieter Zandvliets 'Under sandet' og Aske Bangs kortfilm 'Silent Nights' nomineret.

På dokumentarfronten er det især film, der behandler krigen i Syrien og den globale flygtningekrise, der har vundet priser. På Sundance vandt Feras Fayyads 'De sidste mænd i Aleppo' som bedste internationale dokumentar og ved Cinema Eye Honors i New York vandt Moritz Siebert og Estephan Wagners 'Håbet bag hegnet'. På Chicago Children's Film Festival modtog Michael Graversens 'Drømmen om Danmark' og Emil Langballes 'Mon de kommer om natten' de to dokumentarhovedpriser. Til Oscar-uddelingerne i 2018 er 'De sidste mænd i Aleppo' shortlistet sammen med 14 andre film.

På IDFA i Amsterdam vandt Simon Lereng Wilmonts 'The Distant Barking of Dogs' som bedste film af et nyt talent, mens Trine Laiers første spil 'Yderst hemmeligt' vandt prisen for bedste interaktive fortælling. Blandt prisvinderne i år er også Elvira Linds 'Bobbi Jene', der modtog tre priser på Tribeca Film Festival i New York.

I alt har dansk film vundet ikke mindre end 117 internationale priser. De mest populære titler er 'Heartstone', 'De sidste mænd i Aleppo' og 'Vinterbrødre' med henholdsvis 21, 15 og 11 priser.

Se den samlede oversigt over festivalpriser 2017

2018 i biografen

Biografåret åbner med Per Flys 'Dobbeltspil' med Ben Kingsley og Theo James den 18. januar. I februar er der premiere på animationsfilmene 'Hodja fra Pjort' og 'Vitello the Movie', inden Ole Bornedals John Mogensen-portræt 'Så længe jeg lever' og Mads Brüggers 'Sankt Bernhard Syndikatet' har premiere i marts.

Publikum kan opleve debutfilmene 'Charmøren' og 'Den skyldige' i henholdsvis maj og juni. Blandt filmene til næste efterår er Jussi Adler-Olsen-filmatiseringen 'Journal 64' af Christoffer Boe.

Flere film med forventet premiere i 2018 har endnu ikke fået en premieredato.

Se oversigten over kommende spillefilm