Julens danske film på tv

TV. Den 28. december får Lars Feldballe Petersens dokumentarfilm 'Præsidenten fra Nordvest' premiere på DR2. I julen kan du også se første afsnit af dokumentarserien 'På tur med far' på DR Ramasjang, og der er tv-premiere på 'Kollektivet' og 'Iqbal & den hemmelige opskrift'.

Foruden julegaver og familiemiddage byder denne jul også på dansk film i tv. Den 28. december er der premiere på dokumentaren "Præsidenten fra Nordvest, der fortæller historien om Ahmed Dualeh og hans unikke rejse tilbage til sit afrikanske barndomsland.

Kan man springe ud som præsident og skabe et nyt og demokratisk Somalia efter 47 år i Danmark? Det tror den 67-årige Ahmed Dualeh, da han pakker sin kuffert i Danmark og sætter kursen mod det land, som han mere end noget andet drømmer om at være med til at genopbygge ud fra de værdier, han har lært at sætte så stor pris på i Danmark. Men drømmen skal vise sig at ligge langt fra den somaliske virkelighed. Modstanden er stor, og sejrene få. Og samtidig skrider hans faste fundament under fødderne på ham, som tiden går. Han glider længere og længere væk fra sin familie i Danmark. Men spørgsmålet er, om Dualeh kan slippe drømmen om at genrejse sit barndomsland, og hvilken pris han er villig til at betale?

Filmen er produceret af Lisa Klit og Nils Feldballe Petersen for Film & TV Compagniet med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Filmen vises den 28. december på DR2.

På tur med far

Laurits Munch-Petersen har skabt en dokumentarisk roadmovie i skes afsnit for de 3 til 6-årige. Første afsnit af ’På tur med far’ vises den 24. december på DR Ramasjang som en del af ’Mens vi venter’.

I serien tager Iris på 6 år med sin far Laurits på køretur. Det er en køretur til steder, hun kender godt, og hun glæder sig til dem, fordi hun her er alene med sin far. Der opstår nemlig et særligt rum mellem far og datter på de ture. Et fordybelsesrum med plads til filosofiske tanker og fantasi.

Serien er produceret af Birgitte Fredsby, Ulla Hasselbalch og Katrin Quist-Møller for Made By Us med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Første afsnit vises den 24. december på DR Ramasjang.

Kollektivet

Thomas Vinterberg beskriver 'Kollektivet' som et humoristisk, men også smertefuldt og rørende portræt af en hel generation; en nænsom og konfronterende kærlighedserklæring til en generation af idealister og drømmere, der for længst er vågnet op til virkeligheden.

Trine Dyrholm modtog en Sølvbjørn for bedste kvindelige hovedrolle på Berlinalen 2016 for sin rolle som Anna i 'Kollektivet'.

Filmen får tv-premiere den 25. december på DR1.

Iqbal & den hemmelige opskrift

Iqbal er en charmerende, fantasifuld og sjov dreng, hvilket ifølge hans far slet ikke er nok, hvis man skal blive til noget i verden. Men da Iqbal sammen med veninden Sille og lillebroren Tariq ved et uheld kommer til at sprænge deres skole i luften, er hans far dog det mindste problem. To forbrydere vil nemlig have fat i opskriften på det tilfældigt hjemmebryggede sprængstof og sprænge Tivoli i luften. Tariq kan ikke præcist huske opskriften, så forbryderne kidnapper den nuttede lillebror Dindua. Jagten går nu ind for at befri Dindua og redde Tivoli - og det kræver samarbejde, mod og ikke mindst en masse fantasifulde idéer.

Renée Toft Simonsen har skrevet manuskript til Tilde Harkamps filmatisering af Manu Sareens børnebog 'Iqbal Farooq og den sorte Pjerrot!'. Læs interview med Renée Toft Simonsen og Tilde Harkamp: Iqbal og den moderne familiefilm

Filmen får tv-premiere den 26. december på TV 2.