Mindeord for Mona Jensen

MINDEORD. Tidligere souschef og konstitueret direktør ved Det Danske Filminstitut, Mona Jensen, er død efter flere års sygdom, 72 år. Jesper Andersen, programredaktør i Cinemateket og tidligere kollega, skriver mindeord.

Mona Jensen var i perioden 1988 til 1997 konstitueret direktør for Filminstituttet fire gange, hvilket sammenlagt blev til over tre år på posten eller noget længere end periodens øvrige direktører for instituttet. Før Mona blev ansat på Filminstituttet, arbejdede hun som sekretær for Hilmar Baunsgaard. Hendes politiske hjerte bankede radikalt, hvilket var en klar fordel i Filminstituttets kontakt til de skiftende radikale kulturministre.

Mona var særdeles værdsat af den danske film- og biografbranche. Hun var meget aktiv i bestyrelsen for Filmbranchens Samarbejds- og Idéudvalg og var med til at skabe Lanceringsordningen, Biografklub Danmark og den første Copenhagen Film Festival. Også det nordiske samarbejde og samarbejdet med de baltiske lande stod hendes hjerte nær. Hun var i 20 år generalsekretær for Scandinavian Films og i en periode næstformand i Nordisk Film- og TV Fond. Mona var i starten af 1990’erne også næstformand for bestyrelsen i Eurimage og var med til at trække støtte hjem til en lang række danske og nordiske filmproduktioner.

For Mona var Filminstituttet en lang, spændende udfordring, og hun var ked af, at hun ikke fik mulighed for at fortsætte som leder af spillefilmsområdet efter sammenlægningen af filminstitutionerne og flytningen til Gothersgade. Stolt som hun var holdt hun dog alligevel en afskedsreception, der samlede mange fra branchen. Ved den lejlighed sagde daværende formand for Filminstituttets bestyrelse, Ib Bondebjerg, meget rammende om Mona: ”Du er næsten på helt mytologisk, amerikansk vis startet fra bunden og er nået helt op på toppen. Du har ganske vist ikke selv bevidst søgt at bringe dig i forreste række, men det gør ikke din indsats mindre. Måske er det netop et sympatisk og karakteristisk træk ved dig, at du har været den solide baggrundsfigur, der kun er trådt frem, når der har været alvorligt brug for dig på de mere udadvendte poster.”

Mona var meget målbevidst i alt, hvad hun beskæftigede sig med, og hun havde politisk tæft. Hun var samtidig en omsorgsfuld, lattermild og meget afholdt chef.