DOKUMENTAR-klubber på bibliotekerne

DOKUMENTAR-klubber er et nyt koncept, som Det Danske Filminstitut (DFI) har udviklet i samarbejde med bibliotekarer fra folkebibliotekerne. DOKUMENTAR-klubberne er inspireret af de læse- og lytteklubber som fungerer med stor succes overalt i landet. Det synes oplagt, at folk også får mulighed for at komme på biblioteket for at se og tale om film. Der er meget frie rammer for, hvordan brugerne sammen med bibliotekerne kan drive den lokale klub.

DOKUMENTAR-klubberne vil styrke dialogen mellem mennesker. Filmene er velegnede til at igangsætte udvekslingen af synspunkter om vigtige temaer i vores samfund og i vores personlige liv. Samtidig vil DOKUMENTAR-klubberne udbrede interessen for kortfilm og dokumentarfilm.

Det er relativt nemt for bibliotekerne og brugerne at komme i gang med at danne klubber. Alle har efterhånden adgang til at se kortfilm og dokumentarfilm på nettet via bibliotekerne, og brugerne kan selv drive klubberne. Deres naturlige mødested er på folkebibliotekerne, som kan tilbyde de fysiske rammer og hjælp til informationssøgning. 

På Filmstriben har Det Danske Filminstitut lagt foreløbig knap 1.200 dokumentarfilm og kortfilm, som alle kan se, og DFI har allerede udarbejder de første forslag til film og temaer, som kan diskuteres i klubberne og på web.

Man behøver ikke at deltage i en DOKUMENTAR-klub på et bibliotek. Man kan også nøjes med at deltage i dialogen ved at skrive kommentarer og indlæg om filmene og temaerne her på siderne.

Som en ekstra bonus vil DFI invitere nogle af filmenes ophavsmænd til at deltage med kommentarer og svare på eventuelle spørgsmål på nettet.

DFI opfordrer alle interesserede biblioteker i at danne DOKUMENTAR-klubber.

Læs meget mere om DOKUMENTAR-klubber.

Har du spørgsmål eller kommentarer er du meget velkommen til at kontakte undertegnede.  Du kan også vælge at dele dine spørgsmål, kommentarer eller informationer med andre, ved at skrive i Kommentarfeltet under "Deltag i dialogen".

Første fælles tema kommer til at tage udgangspunkt i den verdensomspændende kampagne "Why poverty?"/"Hvorfor fattigdom?" som med udgangspunkt i otte dokumentarfilm tager verdens fattigdomsproblemer op til debat. Læs mere om "Why Poverty?".

Kampagnen finder sted i slutningen af november, og på det tidspunkt udsender DFI en nyhed til alle biblioteker med forslag til film og dialog. Mange biblioteker vil forhåbentlig finde det relevant at lave et større publikumsarrangement i forbindelse med "Why Poverty?"-kampagnen, og det kunne være en oplagt lejlighed til samtidig at introducere publikum til tilbuddet om DOKUMENTAR-klubber.