'The Cave' på biblioteket med oplæg fra Læger uden grænser

Dr. Amani Ballour er en central skikkelse i dokumentaren The Cave, som viser virkeligheden på et underjordisk nødhospital i Syrien, hvor læger og sygeplejersker gør hvad de kan for at hjælpe ofrene for de daglige bombardementer.
LAV ET ARRANGEMENT. Den danske dokumentar ’The Cave’, som skildrer et underjordisk hospital i Syriens krigshelvede, er klar på Filmstriben til visning på bibliotekerne. Oplægsholdere fra 'Læger uden grænser' tager gerne imod invitationer til at lave oplæg og debat med publikum.

‘The Cave’ er en gribende skildring af håbløshed og enestående medmenneskelighed i det krigshærgede Syrien. Filmen viser på nærmeste hold hverdagen på det underjordisk hospital uden for Damaskus, hvor de daglige bombardementer hærger alt og alle.

Den kvindelige børnelæge Dr. Amani Ballour og hendes kolleger får tingene til at fungere, trods kronisk mangel på udstyr og medicin, i et kaos af alvorligt sårede og deres pårørende, som angste og desperate søger tilflugt på hospitalet.

Publikum konfronteres på nærmeste hold med krigens ubærlige virkelighed, men de modige læger og sygeplejersker, der nægter at give op, efterlader også håb om en bedre fremtid med fred og ligestilling mellem kønnene.

Dr. Amani og de andre kvindelige ansatte arbejder på lige fod med de mandlige læger, og det ville ikke være muligt, hvis de havde arbejdet over jorden i det normalt meget patriarkalske system. Ligestillingen af mandlige og kvindelige læger og den udbredte accept af Dr. Amani som leder, er et positivt element i historien om ’The Cave’, som midt i mørket peger fremad mod bedre tider.

Se trailer:

Filmen er lavet af den herboende instruktør Feras Fayyad, som også stod bag den prisvindende og Oscar-nominerede ‘De sidste mænd i Aleppo’ fra krigen i Syrien.

Se også ’De sidste mænd i Aleppo’ på Filmstriben.

’The Cave’ var nomineret til en Oscar i februar 2020, og ved Emmy-prisuddelingen 20. september 2020 er den nomineret i hele fire kategorier. Den er allerede belønnet med flere internationale filmpriser, rosende anmeldelser og kæmpe publikumsinteresse. Filmen er blevet vist på tv og i biografen i ekstraordinært mange lande over hele verden.

Oplægsholdere fra ’Læger uden grænser’:

’Læger uden grænser’ har et netværk af oplægsholdere, som har været i tjeneste i Syrien, eller kender forholdene i lignende krigszoner rundt om i verden. De er interesserede i at komme ud på bibliotekerne og perspektivere ’The Cave’ og fortælle om, hvad det indebærer at tage ud hjælpe andre mennesker under ekstreme forhold.

Skriv til 'Læger Uden Grænser' og få kontakt til koordinatorerne af foredrag: foredrag@copenhagen.msf.org.

Læs mere:

'The Cave' er omtalt og anmeldt i utallige danske medier. Se bl.a. disse eksempler: