Himmel, hav og herregårde - Lolland-Falster på film

Chr. IXs Bro - Fra filmen 'Nykøbing Falster' (Roos og Lind, 1938).

INSPIRATION. Filminstituttets streaming-site ’Danmark på film’ udvikler sig hele tiden, med mere indhold og lokalt forankrede initiativer. Det nyeste eksempel på det er temaet ’Himmel, hav og herregårde – et portræt af Lolland-Falster’. Her kommer de to naturskønne sydhavsøer for alvor på landkortet med masser af nydigitaliserede lokalhistoriske film, og udsagn fra en række kendte lollikker og falstringer som nuancerer områdets lidt blakkede ry i offentligheden.

Filmene viser mange aspekter af egnens historie, fra dagliglivet og de store begivenheder til naturen og landbruget. Se eksempelvis disse to film:

I alt 18 hele film er blevet digitaliserede, og ud fra dem er det blevet muligt at knytte intet mindre end 100 stedsspecifikke nye klip til Danmarkskortet på Danmark på film. De 18 film er indleveret af Guldborgsund Stadsarkiv og Nakskov Lokalhistoriske Arkiv til Filminstituttets Filmarkiv, som med stor teknisk ekspertise har digitaliseret dem i en flot kvalitet.

For arkiverne er digitaliseringen en kærkommen mulighed for at gøre filmene tilgængelige for et større publikum, og dermed både styrke den lokale selvbevidsthed og udbrede kendskabet til øernes liv og historie.

Filminstituttet får gennem samarbejdet med arkiverne ikke blot udbredt mere lokalt filmindhold, men også masser af konkret lokalhistorisk viden, som kan formidles til publikum - og mellem publikum indbyrdes - i hele landet via på ’Danmark på film’.

Læs også projektleder Christine Bøge Lejres tema-artikel: ’Himmel, hav og herregårde – et portræt af Lolland-Falster’.