Kys, kondomer og kønssygdomme

En måske genkendelig situation fra et klasseværelse i 1972. Fra filmen 'Prævention - metoder', SFC, 1972..
INSPIRATION. I anledning af Uge Sex har Filmarkivet været i gemmerne og fundet seksualoplysningsfilm fra 1930'erne og frem. Filmene kan ses på 'Danmark på film', hvor de sættes i historisk kontekst med skiftende tiders syn på seksualitet.

”En film med et kondom i hovedrollen, en kvinde, der beskrives som en ”slidt og snavset pengeseddel” og et kor af børn, der griner ”Mor og far de boller”. Det er bare noget af det, du kan se i de seksualoplysningsfilm fra 30’erne til 90’erne, som Filminstituttet har fundet frem fra gemmerne i anledningen af Uge Sex”. Sådan indleder projektleder Christine Bøge Lejre fra Filminstituttet sin artikel 'Kys, kondomer og kønssygdomme' om seksualoplysningsfilm gennem tiderne. Artiklen og filmene findes på Danmark på film

”Seksualoplysningsfilm er en fantastisk prisme for skiftende tidsaldres syn på kroppen, kønnet og relationerne,” siger sexologiprofessor Christian Graugaard om de historiske film. ”Derfor er det et kæmpe scoop, at vi nu kan tage på en filmisk tidsrejse helt tilbage til mellemkrigstiden – og blive mindet om, at vores individuelle sexliv aldrig kan adskilles fra den sociale kontekst, som på godt og ondt farver det med sine forestillinger, normer og idealer". 

Sex & Samfunds nationale chef Lene Stavngaard bidrager til artiklen og til temaet i et længere interview om seksualoplysning før og nu. Se filmen her:
 

I seksualoplysningsfilmene er der mange tankevækkende momenter og ufrivilligt morsomme scener. For både voksne og unge mennesker er der masser at hente, fra blandede rejseoplevelser ad memory lane, til indblik i totalt ukendte dele af vores fortid.

Det er gratis at se filmene på Danmark på film, og det gør det jo bare endnu mere oplagt at tippe bibliotekets brugere om disse film.

Kontakt Filminstituttet

Carsten Olsen
Redaktør og bibliotekskonsulent
Tlf. +45 2537 1388
carsteno@dfi.dk