Naboer - venner og fjender

Et par uforsonlige naboer i filmen "Hjemmefronten – fjenden bag hækken" (Phie Ambo, 2010). Foto: Phie Ambo.
TEMA. Dette tema præsenterer en lille håndfuld film og tekster om at have naboer. Nogle steder kan selv de mindste uenigheder føre til årelange og pinefulde magtkampe, hvor naboen er ”en fjende bag hækken”. Men en nabo kan også være en spændende fremmed, som man betragter i vinduet hver dag, eller en god ven som man hjælper og dyrker fællesskabet sammen med.

Mellem naboer findes de ydre årsager til konflikter og uvenskab oftest i uenigheder om afgrænsninger af hinandens territorier, træer, hække og hegn, samt støj og høj musik. Disse konflikter kan kalde de værste egenskaber frem i folk, og udvikle sig til smertefulde, langvarige og nogle gange uløselige konflikter.

Forslag til dialog

Hvad er de dybere liggende forklaringer på, at normalt besindige danskere ikke formår at tage gensidigt hensyn og få løst konflikterne med naboerne på fornuftig vis? Er vi i virkeligheden alle sammen små krigere, der ikke forstår at tale konstruktivt med hinanden om problemerne? Har vi svært ved at komme overens med naboerne, fordi vi føler, at vores basale værdier som hjem, ejendom og familie bliver truet udefra?

Det er selvfølgelig meget individuelt, hvad man forbinder med godt naboskab. I nedenstående forslag til film og baggrundslitteratur er der flere gode eksempler. Hvad forbinder du med en god nabo?

Forslag til baggrundsmateriale

Film i temaet
 

Kontakt

Carsten Olsen
Redaktør og bibliotekskonsulent
Tlf. +45 2537 1388
carsteno@dfi.dk