Filmcentralen – DFI’s nye streaming-tjeneste for kort- og dokumentarfilm

Det Danske Filminstitut (DFI) har i dag åbnet Filmcentralen / For alle, som er en ny streaming-tjeneste udelukkende for kort- dokumentarfilm.  På filmcentralen.dk kan man se flere hundrede film uden begrænsninger og uden abonnement eller password. Kan filmen ikke ses direkte på sitet, leder Filmcentralen brugeren videre til kommercielle tjenester eller til Filmstriben. Filmstriben fortsætter som bibliotekernes kilde til visning af DFI’s kort- og dokumentarfilm.

Filmcentralen er dedikeret til kort- og dokumentarfilm. Her kan man se filmene og lade sig inspirere i et univers, som formidler filmenes kvaliteter og relevans med fortællinger om filmene og filmskaberne. På Filmcentralen kan man fordybe sig i en instruktørs værker, læse interviews og instruktørprofiler – eller lade sig inspirere af tematiske samlinger, anbefalinger og nyheder.

På Filmcentralen / For alle kan man se flere hundrede film uden begrænsninger og uden abonnement eller password. Kan filmen ikke ses direkte på sitet, leder Filmcentralen brugeren videre til andre tjenester, hvor filmen kan ses. Det kan være kommercielle tjenester eller bibliotekernes Filmstriben.

filmcentralen.dk 

Etableringen af Filmcentralen er et vigtigt led i DFI’s bestræbelser på at få kort- og dokumentarfilmene endnu bredere ud og sætte fokus på disse genrer. Foreløbig har DFI frikøbt rettigheder hos producenterne til ca. 350 film, som dermed er frit tilgængelige for alle borgere i Danmark. DFI fortsætter arbejdet med at gøre flere film frit tilgængelige.

En del film findes kun på andre streamingtjenester. I de tilfælde hvor filmen er i kommerciel distribution, henviser Filmcentralen i et pop up-vindue til det site, hvor filmen kan ses. Denne del af løsningen er udformet i samarbejde med Producentforeningen, og sikrer at branchen kan udnytte de kommercielle muligheder for den enkelte film.

En række film findes lige nu kun på Filmstriben, og Filmcentralen henviser brugerne til Filmstriben for disse films vedkommende.

Samspillet mellem Filmcentralen og Filmstriben

Filmcentralen / For alle henvender sig til private brugere. Der er lige nu en sammenfaldende mængde på ca. 180 film, som både er frit tilgængelige på Filmcentralen / For alle og tilgængelige på Filmstriben fjernadgang (’I lænestolen’). Af hensyn til bibliotekernes formidling – og for de brugere der allerede har lært filmene at kende via Filmstriben, vil man også fremover kunne finde filmene her. Men afspilningen vil foregå vederlagsfrit via et link til Filmcentralen indsat i grænsefladen, og ikke direkte på Filmstriben ’I lænestolen’ som før. Denne løsning på Filmstriben er ikke etableret endnu, men bliver det snarest muligt.

De nye film som DFI fremover frikøber rettighederne til at præsentere på Filmcentralen / For alle, vil ikke blive lagt op på Filmstriben ’I lænestolen’.

Filmstriben ’På biblioteket’ fortsætter uændret og vil blive tilført samtlige de film som kommer i DFI's distribution. Det betyder at bibliotekerne også fremover kan præsentere dem på biblioteket, forudsat at de har tegnet det årlige abonnement hos DBC.

Filmcentralen.dk indeholder også en sektion for undervisere og elever. På Filmcentralen / Undervisning kan man se film via uni-login og finde masser af undervisningsmaterialer og artikler.

Alle film på Filmcentralen / For alle kan ses på computere, smartphones og tablets.