Filmstriben: DOX-vinder blandt nye dokumentarfilm

"De nøgne fra Sankt Petersborg" der vandt prisen som bedste danske dokumentarfilm på Cph:Dox i november, er blandt en række interessante dokumentarfilm, som netop er kommet på Filmstriben. De to andre danske dokumentarfilm i denne omgang handler om henholdsvis alkoholisme og om overvågningssamfundet. Andre aktuelle problemstillinger tages op i tre udenlandske film fra Kenya, Italien og Syrien.

Filmene kan ses på Filmstriben. Ud for hver titel kan du vælge "Se hjemme", hvis du vil se filmen derhjemme via dit biblioteks-login, eller du kan vælge "Se på biblioteket", hvis du vil se filmen på dit bibliotek. Nogle af filmene kan p.t. kun ses på biblioteket. Se også eventuelle links til trailere og uddybende informationer om filmen efter hver filmomtale .

De nøgne fra Skt. Petersborg (Se hjemme / Se på biblioteket)
Instruktion: Ada Bligaard Søby. 23 min. Danmark, 2010.
Dokumentar. Et stærkt personligt, visuelt spændende portræt af byen Sankt Petersborg og nogle af de mennesker der lever i byen.
Filmen vandt Danish Dox Award for bedste danske dokumentarfilm på Cph:Dox i november 2010.


Min mor og flasken
(Se hjemme / Se på biblioteket)
Instruktion: Lisa Lamarche, Rune Vistisen. 16 min. Danmark, 2007.
Dokumentar om hvordan alkoholisme kan gå i arv fra forældre til børn. Lisas mor voksede op med to dybt alkoholiserede forældre, som hun selv agerede forælder for. Hun lovede sig selv, at hun aldrig ville drikke, når hun selv fik børn. Men sådan gik det bare ikke. Med stort mod og ærlighed fortæller Lisa og hendes mor, hvordan det er at være barn af alkoholikere.


Christas mareridt
(Se hjemme / Se på biblioteket)
Instruktion: Louise Detlefsen. 41min. Danmark, 2009.
Dokumentar om en kvindelig dansk butiksejer, som køber seks kjoler hos en skrædder i Pakistan. Der går ikke længe, før hendes navn optræder på en liste hos CIA, som mistænkt for at støtte terrorisme. TV-visningen af filmen medførte en hed principiel debat i Danmark om overvågningssamfundet og følgerne af terrorlovgivningen efter 11. september 2001.


Anklaget for mord
(Se hjemme / Se på biblioteket)
Instruktion: Justin Webster. 53 min. Danmark, Storbritanien, 2009.
Dokumentarfilm fra Kenya om retssagen mod Tom Cholmondeley, som anklages for at have skudt en medarbejder på sin enorme landejendom. Med sin person, sin rigdom og sin familiære baggrund repræsenterer Cholmondeley hele det britiske imperiums kolonitid. Filmen følger retssagen og perspektiverer derigennem forholdet mellem hvide og sorte.


Dolls
– a Woman from Damaskus (Se på biblioteket)
Instruktion: Diana El Jeiroudi. 53 min. Syrien, 2007.
I Damaskus, Syrien, forventes det af Manal, at hun lever hundrede procent op til rollen som husmor. Men hun insisterer på drømmen om at komme i arbejde igen efter at have født sine børn. Samtidig fascineres hendes døtre og mange andre piger af det smilende arabiske fænomen, Fulla. Fulla er den arabiske verdens svar på Barbie – et ideal af traditionelle arabiske værdier og kvindesyn, og dermed et symbol på det som Manal kæmper imod.


Videocracy (Se på biblioteket)
Instruktion: Eric Gandini. 84 min. Sverige, 2009.
Dokumentar fra Italien. I et videokrati er det billedet, der bestemmer. Og i Italien er alle næsten alle billederne ejet af én mand: Silvio Berlusconi. Instruktøren som er opvokset i Italien, tager publikum med på en tur rundt i en nærmest surrealistisk billedstrøm fra italienske tv-shows, over folk som tror på drømmen om berømmelse, til paparazzier der lever af at true de kendte.

Tags: Filmstriben