Filmstriben: Som et strejf – og andre danske rockhistorier

På Filmstriben kan man se og høre en række dokumentarfilm, som har dansk rockmusik som tema. Filmene byder på masser af rock i mange afskygninger, samtidig med at de fortæller levende historier om mennesker og miljøer, som er eller har været toneangivende i dansk rockhistorie.

Centralt i denne serie om dansk rock står Torben Skjødts kalejdoskopiske ”Som et strejf” (1993). Filmen er spækket med koncertoptagelser, musikvideoer og interviews med store danske rocknavne fra 1970’erne og 80’erne.

Flere af filmene giver hver især nærgående portrætter af enkelte bands som f.eks. Sort Sol, Swan Lee, D.A.D., Gasolin og Duné. Også Max Kestners portrætfilm "Mig og dig" om Rasmus Nøhr er med i serien, selv om Nøhr musikalsk kan siges at ligge i periferien af rockgenren. Men filmen er endnu et godt bud på beskrivelsen af livet som musiker med op- og nedture, inspiration og hårdt arbejde på vejen mod drømmen om det store gennembrud.

Serien byder også på et par kuriositeter fra nuværende spillefilmsinstruktører. Det gælder Niels Arden Oplevs "Headbang i Hovedlandet" (1997) om unge jyder der går vildt op i death metal (om aftenen), og Ole Christian Madsens "Kun for forrykte - Eik Skaløe og Steppeulvene" (1988). Filmen er en historisk dokumentar om hvordan bandet Steppeulvene kom til at symbolisere hippietiden omkring slutningen af 1960'erne, og en undersøgelse af Eik Skaløes liv og skæbne.

Ingen rockhistorie uden festivaler. Se eller gense Ulrik Wivels "Roskilde" som viderebringer store koncertoplevelser med danske og udenlandske kunstnere, og som med blik for detaljen fortæller i ord og billeder hvad det vil sige at være "på Roskilde".

Læs mere om alle filmene i temaserien og se dem på Filmstriben.

God fornøjelse.

Tags: