"Hvorfor fattigdom?" på bibliotekerne

Når den verdensomspændende cross-media begivenhed "Hvorfor fattigdom?" fra midt i november sætter fokus på fattigdommens årsager, er de danske folkebiblioteker vigtige aktører. Otte internationale dokumentarfilm produceret med støtte fra bl.a. DFI, udgør en væsentlig del af kampagnen, og bibliotekerne kan få eksklusiv adgang til filmene allerede nu, sammen med masser af kampagnematerialer og et idékatalog til biblioteksformidling om fattigdom.

Danskerne bliver ikke alene om at tage verdens fattigdom op til debat. Kampagnen med den engelske titel "Why poverty?" vil i den sidste uge i november nå ud til mere end 500 millioner mennesker i hele verden. Mere end 75 tv-stationer viser de otte dokumentarfilm, og der vil være massser af medieopmærksomhed med debat på radio, internet og ved live-events.

Den danske del af kampagnen med titlen "Hvorfor fattigdom?" formidles af DR ud til befolkningen, med bl.a. bibliotekerne, skoler og gymnasier som vigtige samarbejdspartnere. Bibliotekerne kan hente masser af inspiration til deres bidrag til kampagnen, ved at se filmene og bruge det fyldige kampagnemateriale som er tilgængeligt på nettet.

Filmene:

Centralt i kampagnen er de otte dokumentarfilm, som er lavet af internationalt anerkendte dokumentarister. Fra forskellige vinkler belyser de fattigdommen og årsagerne til den.

Titlerne på filmene i "Hvorfor fattigdom?"-kampagnen med link til fyldige indholdsbeskrivelser på dr.dk:

Alle filmene (med undtagelse af "Tyveriet af Afrika") ligger nu tilgængelige på vimeo.com i den engelske udgave, til gennemsyn og forberedelse for de biblioteker der deltager i kampagnen. Webadresse og password til filmene på Vimeo findes i dokumentet wplinkfilm.doc, som indgår i det udsendte kampagnemateriale fra DR og Aalborg Bibliotekerne (se nedenfor).

Allerede i uge 47 (19.-23.11) vil filmene blive udgivet på Filmstriben, så bibliotekerne kan vise filmene til bibliotekspublikum på store og små skærme og skabe opmærksomhed om kampagnen.

Fra d. 25.11. vises filmene på DR og på Filmstriben ved biblioteksarrangementer, samt ved andre events og på undervisningsinstitutioner. Fra denne dato kan Christoffer Guldbrandsens "Tyveriet af Afrika" også vises offentligt.

Materialer og ideer til "Hvorfor fattigdom?" på bibliotekerne

DR og organisationen Steps har lavet et stort kampagnemateriale med bl.a. logoer, plakater og faktaoplysninger. Desuden har Aalborg Bibliotekerne udformet et fyldigt og inspirerende idékatalog over, hvordan fattigdomsproblematikken kan formidles på biblioteket via filmvisninger, udstillinger og meget mere. Alt materiale er udsendt fra Aalborg Bibliotekerne til centralbibliotekerne og videre ud til alle landets hovedbiblioteker. Kontakt nærmeste centralbibliotek eller Tina Bang Jakobsen, Aalborg, hvis materialet ikke er modtaget.

På dr.dk kan man også finde masser af informationer om fattigdom og om kampagnen:

www.dr.dk/hvorforfattigdom er det danske kampagne-site.

Desuden er der to danske undervisningssites til henholdsvis gymnasier og grundskoler, som bibliotekerne og deres publikum også kan have glæde af.

Se også det globale site www.whypoverty.net, og husk at det er de fremsendte dansksprogede logoer m.v. der skal bruges.

Fælles tema i DOKUMENTAR-klubberne

"Hvorfor fattigdom?" bliver det fælles tema i DOKUMENTAR-klubberne i perioden fra medio november 2012 – medio januar 2013. Biblioteker der laver publikumsarrangementer med film og debat under kampagnen, har her en oplagt lejlighed til at informere om DOKUMENTAR-klubber og undersøge om der blandt publikum er interesse for at danne en klub.

Tilbagemeldinger om aktiviteter

Både DR og DFI er meget interesserede i at vide, hvad der laves af aktiviteter ude på bibliotekerne i forbindelse med kampagnen, både stort og småt fra ”den lille bitte” bogudstilling til den store biovisning. DR som står bag kampagnen i Danmark er også interesserede i at høre om bibliotekernes foreløbige planer, så de kan informere om bibliotekernes arrangementer på dr.dk, og så kampagnen kan udbredes med konkrete eksempler til pressen. Skriv til Merete Monberg Ronild, DR og/eller Carsten Olsen, DFI.

Kontaktpersoner "Hvorfor fattigdom?"

Merete Monberg Ronild
Journalist/kampagnekoordinator, DR Kampagner.
Modtager af info om aktiviteter på bibliotekerne m.m.
Mail: mmo@dr.dk / Tlf. 35206819 / Mobil: 28546819.

Tina Ryoon Andersen
Planlægningskoordinator, WHY POVERTY?
Henvendelser om bl.a. grafik, logoer, plakater og bannere.
Mail: tina@whypoverty.net / Tlf. 28199265.

Tina Bang Jakobsen
Udviklingschef, Aalborg Bibliotekerne
Koordinerer aktiviteterne i Aalborg og står bag idékatalog til landets biblioteker.
Mail: TBA-kultur@aalborg.dk / Tlf: 99 31 44 26