Internationale perspektiver i nye film på Filmstriben

De fem nye dokumentarfilm som er kommet på Filmstriben i dag, har på forskellig måde alle et internationalt perspektiv. Filmene tager udgangspunkt i forholdene i enkelte lande som Nicaragua, USA og Kina, men de temaer og problematikker som filmene rejser, har global karakter og rækker ud over enkelte landes grænser. Filmene drejer sig om bl.a. forholdet mellem vesten og den tredje verden, racisme og abort.

Filmene kan ses på Filmstriben. Ud for hver titel kan du vælge "Se derhjemme", hvis du vil se filmen derhjemme via dit biblioteks-login, og/eller du kan vælge "Se på biblioteket" hvis du vil se filmen på dit bibliotek. Nogle af filmene kan p.t. kun ses på biblioteket. Efter hver omtale er der links til trailere og uddybende informationer om filmene.

Am I black enough for you (Se på biblioteket)
Instruktion: Göran Hugo Olsson
Dokumentarisk portræt af den amerikanske soullegende Billy Paul og af hans hjemby Philadelphia. Billy Paul fik sit helt store internationale gennembrud i 1972 med sangen "Me and Mrs. Jones" som appellerede til både det hvide og det sorte publikum. Derefter udgav han sangen "Am I Black Enough For You?" med en tekst som mange opfattede som en meget radikale stillingtagen til racespørgsmålet. Sangen blev et stort kommercielt flop, som var ved at koste ham karrieren. Billy Paul var nær ven af Martin Luther King, Malcolm X og Stevie Wonder, og hans historie er også fortællingen om, hvordan undertrykkelsen af afro-amerikanerne og borgerrettighedsbevægelsen i USA formede soulmusikkens udvikling. Billy Paul er i dag et forbillede for mange unge rappere.

Billy Pauls officielle site
Filmens trailer

Bananas (Se derhjemme / Se på biblioteket)
Instruktion: Fredrik Gertten
En suspensefyldt dokumentar om et opsigtsvækkende retsopgør. På vegne af 12 arbejdere fra bananplantager i Nicaragua har advokaten Juan "Accidentes" Dominguez anlagt sag imod den amerikanske banangigant Dole Food. Dole anklages for at bruge forbudte pesticider på plantagerne, som gør bananarbejderne syge og sterile. Sagen kan danne præcedens for mange andre lignende sager, og det gør det endnu mere interessant at følge sagens udvikling.

Filmens hjemmeside giver mange informationer om filmen og den specifikke sag, samt om fairtrade i den globale fødevarehandel.
Uddybende omtale i FILMupdate.
Filmens trailer

Complaints choir (Se derhjemme / Se på biblioteket)
Instruktion: Ada Bligaard Søby
Dokumentarfilm der følger to finske kunstnere og deres projekt Complaints Choir tilbage i 2005. Kunstnerne rejste verden rundt og indsamlede eksempler på, hvad folk beklager sig over. Folks utilfredse udsagn om alle mulige både meget store og helt perifere og private emner, blev nedskrevet til en sangtekst. Der blev skrevet musik til og kunstnere samlede kor i Chicago og Singapore til at fremføre værket. Siden dengang har ideen om "brokke"-kor bredt sig over hele versden, som en sjov og god måde at komme af med sine frustrationer på.

www.complaintschoir.org formidler meget mere information om alle verdens officielle "brokke-kor", og kan give inspiration til selv at starte et kor.
Filmens trailer

En anstændig virksomhed (Se derhjemme / Se på biblioteket)
Instruktion: Thomas Balmès
Dokumentarfilm om mobiltelefonproducenten Nokias udfordringer med at leve op til sit etiske og sociale ansvar. I de lande hvor Nokias underleverandører er bosiddende, er børnearbejde, krænkelse af menneskerettigheder og korruption en del af dagligdagen. Filmen følger Nokias etiske konsulent på hendes rejse til Kina, for at se nærmere på forholdene på en stor fabrik, hvor unge piger bor og arbejder under barske forhold. Filmen har fået meget anerkendelse og omtale internationalt, som et  interessant indlæg i debatten om globalisering, etiske regnskaber og fairtrade.

Filmens trailer


Mord (Se derhjemme / Se på biblioteket)
Instruktion: Andreas Johnsen
I Nicaragua er abort forbudt ved lov. Selv hvis en graviditet risikerer at koste en kvinde livet, vil hun blive fængslet for at vælge en abort. Denne situation er resultatet af en pagt mellem Nicaraguas præsident, den tidligere socialistiske revolutionære Daniel Ortega, og den magtfulde katolske kirke. Filmen bringer publikum helt tæt på de udsatte kvinder i Nicaragua og de modige mennesker, der forsøger at hjælpe kvinderne og bekæmpe konsekvenserne af dette politiske spil om magten.