Naturens uorden – dokumentar om at være unormal

I dokumentaren ”Naturens uorden” er den spastisk handicappede journalist og komiker Jacob Nossell det absolutte midtpunkt. Hans personlige historie og etiske overvejelser udfordrer publikum med essentielle spørgsmål om personlige grænser og samfundets rummelighed over for mennesker der er anderledes. Vis Christian Sønderby Jepsens tankevækkende og debatskabende dokumentarfilm på Filmstriben.

”Naturens uorden” følger spastikeren Jacob Nossell i hans søgen efter svar på store etiske og eksistentielle spørgsmål om livsværdi og normalitet. Hans personlige historie og overvejelser giver uvilkårligt anledning til refleksion over, hvor vi som mennesker og som samfund sætter grænserne for normalitet. Det er spørgsmål der vedrører os alle, og filmen er oplagt som udgangspunkt for dialog og debat for et større publikum. Filmen kan vises på Filmstriben på bibliotekerne.

Trods det alvorlige emne er der, takket være hovedpersonen selv, også meget grotesk humor i skildringen af Nossells liv. I løbet af filmen gennemgår han mange op- og nedture og vi følger ham bl.a. på besøg hos sine adoptivforældre og på research hos specialister der forklarer om de biologiske aspekter ved hans handicap. Samtidig har han travlt med prøverne til teaterstykket "Human afvikling" på Det Kongelige Teater, hvor Nossell og hans handicap også er i centrum. Teaterstykket udfordrer publikum bl.a. med spørgsmål om, hvorvidt han har ret til at leve, og om publikum selv ville vælge et handicappet barn fra.

Filmens instruktør Christian Sønderby Jepsen vil med sin film også sende et budskab om, at vi som samfund har brug for unormaliteten: "Det er vigtigt at tænke sig om, før vi tilintetgør alt det, der stikker udenfor. Vi higer jo også efter at indtage nye territorier. Har vi brug for mennesker, der tænker og agerer anderledes? Har vi behov for de fejl for at komme videre, eller er det bare en unødig økonomisk og psykologisk sten i skoen i forhold til, at vi kan være et harmonisk samfund?", har Sønderby Jepsen udtalt.

 

Læs mere:
”Vi er alle unormale”. Interview med instruktør og hovedperson i DFI-nyheder 6. oktober 2015.

Naturens uorden”. Anmeldelse i Filmmagasinet Ekko 3. oktober 2015.

 

Relaterede film: