Nye danske dokumentarer til bibliotekerne

Bibliotekerne kan glæde sig til at vise publikum en række danske dokumentarfilm, som for nylig har fået streaming-premiere på Filmstriben. Læs mere her om bl.a. ”Livet ifølge Anton” om en dansk bondemand af den gamle skole og ”Besøget” som beskriver hvordan vi i virkelighedens verden forbereder os til en eventuel invasion fra rummet.

Der er stor variation i temaerne i de fire dokumentarfilm, som er de seneste nye på Filmstriben ’På biblioteket”. Der er med andre ord basis for publikumsarrangementer med stor diversitet.

Nedenstående introduktioner til filmene bør suppleres af de mange spændende informationer og materialer i Filmdatabasen (se links i højre spalte). Her finder man fuldstændige data om filmen, henvisninger til artikler og interviews, trailers samt stills og pressemateriale til fri brug i forbindelse med formidling af filmene.

Livet ifølge Anton

Instruktion: Iben Haahr Andersen, Danmark, 2016.Et kærligt portræt af den 87-årige enspænder Anton, der lever som han altid har gjort på sin gård. Han passer dyrene og afgrøderne efter gamle principper, som på flere områder er i strid med samfundets normer. En tankevækkende person der fuld af vid, humor og stædighed insisterer på at klare sig selv.Filmen har netop været vist på DR med rekordhøje seertal. Det understreger filmens potentiale og afspejler stor interesse blandt danskerne for at diskutere og reflektere over filmens temaer.

Læs mere:

Livet ifølge Anton” på Facebook

Besøget

(orig.titel: ”The Visit: An Alien Encounter”). Instruktion: Michael Madsen, Danmark, 2015.

Der er ingen små grønne mænd, men mange kloge hoveder og tankevækkende spørgsmål i denne film om en invasion fra rummet, der ikke – i hvert fald ikke endnu – har fundet sted. Filmen undersøger hvad der rent praktisk vil ske, hvis vi en dag får besøg af fremmede fra det ydre rum. Hvilke mekanismer vil træde i kraft? Hvilke scenarier kan man forestille sig? Hvilke spørgsmål vil vi stille de fremmede – og hvad vil disse spørgsmål sige om os selv? Der er godt af potentiale i at lave publikumsarrangementer med filmen, herunder selvfølgelig at sidestille denne dokumentariske skildring med de mange fiktionsfilm og romaner der findes om emnet.

Læs mere:

Menneskehedens rejse i det ydre og indre rum”. Kim Skottes interviewartikel med instruktør Michael Madsen om filmen. DFI-nyheder, januar 2015.

Eskimo Diva

Instruktion: Lene Stæhr, Danmark, 2015.
Portræt af den unge homoseksuelle Nuka, som møder mange udfordringer i sin dagligdag i Grønland.
Mange mere traditionelt bundne grønlændere har svært ved at acceptere ham og hans i deres øjne provokerende fremtoning. Han har en god støtte i sin mor, og andre der sætter pris på hans menneskelige kvaliteter og følger ham i hans ambitioner om at lave musik og optræde. En film om kontrasterne i det moderne Grønland.

Læs mere:

Anmeldelse i Filmmagasinet EKKO.
Anmeldelse i SoundVenue.

Songs from the soil

Instruktion: Phie Ambo, Danmark, 2015.
Ambitionen med denne film er, at udfordre publikums oplevelse af ting i naturen, som man ikke er særlig opmærksom på i dagligdagen. Filmen består udelukkende af naturoptagelser og musik komponeret af Arvo Pärt med vokal af gruppen Theatre of Voices. Et unikt sansebombardement som husker os på hvor mangfoldig og farverig den danske natur kan være, og viser, hvordan filmmediet kan bringe os til glemte steder bevidsthedsmæssigt.