Nyt indhold på Danmark på film

Det Danske Filminstituts streaming-site "Danmark på film" er blevet opgraderet med nye inspirerende søgefunktioner og mange flere historiske filmoptagelser fra alle egne af landet.

"Danmark på film" er en guldgrube af dokumentariske filmoptagelser. Nu er sitet blevet opgraderet med mange flere filmklip og hele film, samt nye inspirerende søgemuligheder i form af en tidslinie og tematiske indgange.   

Mange flere film

Der er fuld damp på digitaliseringen i Filmarkivet, og det betyder, at Danmark på film rummer over dobbelt så mange film, som da sitet åbnede. Og der bliver løbende digitaliseret flere film fra Filmarkivets guldgruber.
En del af filmene kommer fra Statens Filmcentral, så der er mulighed for at mindes filmoplevelser fra barndom og skoleår (– man kan dog ikke se filmene baglæns).

Se trailer til Danmark på film:

Tidslinje

Mange interesserede har allerede været inde på det interaktive landkort, hvor man kan se historiske film fra sin by eller hjemegn. Nu har man også fået mulighed for at finde film via en en tidslinje. Her kan man se film fra et udvalgt år og opleve datidens aktuelle begivenheder, nyheder og lokale reportager.

Danmark på film

Danmark på film er Det Danske Filminstituts streamingsite for dokumentariske film. Her bliver historien levende med dokumentarfilm og optagelser fra Danmark samt Færøerne, Island og Grønland fra 1899-1995. Filmene er frit tilgængelige og gratis at se online. Der bliver løbende digitaliseret flere film til sitet.

1187 film
Ca. 1500 filmklip via Danmarkskort
300 timers levende danmarkshistorie

Link til Danmark på film

Download pressebilleder, trailers og filmen 'Fra strimmel til stream' i DFI’s presserum.

   

  Se den lille film "Fra strimmel til stream" om, hvordan historiske film digitaliseres:


  Temaer

  Det kan være overvældende at finde rundt i de mange film på Danmark på film. Nu gør redaktionen det nemmere ved at samle og fremhæve film i temaer som fx Besættelsen, Filmaviser, Historiske film fra Grønland og København 850 år: Byens puls.

  Besøg i Kungmiut

  Billede fra filmen "Besøg i Kungmiut" fra 1931

  Portrætfilm og værker

  Da Danmark på film åbnede i 2015, rummede det udelukkende dokumentariske optagelser, der var rettighedsfri. Nu kan vi også præsentere dokumentarfilm af bl.a. Carl Th. Dreyer, Jørgen Leth, Jørgen Roos og Henning Carlsen. Her er også portrætfilm om bl.a. Klaus Rifbjerg, Robert Storm Petersen og Carl Nielsen. Og der er mange flere film på vej. 

  Rifbjerg2 kopi

  Klaus Rifbjerg er i haven i Jørgen Leths portrætfilm fra 1975

  På Danmark på film er der lagt op til at fortælle danmarkshistorie sammen. Brugerne deler i vidt omfang deres viden og erindringer i kommentarspor ved filmene:

  ”Som barn var det det bedste sted i verden, fri som fuglen, marker, luft, sol, kolde vandposter, altid mennesker, venner, uvenner men venner igen, Gud, hvor jeg savner det, må lige tørre øjnene." (Tommy Petersen om filmen ’Blushøjlejren’)

  ”Fantastisk film – lagde især mærke til klippet fra torvet i Haderslev, hvor statuen af den tyske Kaiser Wilhelm står. Den kan man i dag se på Sønderborg Slot.” (Claus Baltersen om filmen ’Det Skønne Danmark’)

  ”Assorsuaq takujuminarpoq, nuanneq. Fantastisk spændende klip.” (Duda Petersen om filmen ’Femte Thule Expedition’)

  ”1930 kan ikke være det rigtige år for optagelsen, da sporet er normalspor (1435 mm). Ergo kan optagelsen tidligst være fra 1933, hvor banen genåbner efter ombygning fra smalspor.” (Martin Hinge om filmen ’Med Alsbanen gennem Sønderborg’)

  Udvidelsen af Danmark på film er gjort mulig af en ekstrabevilling på 17 mio på finansloven 2016-19.