Når følelserne raser

Billede til artiklen Når følelserne raserINTERVIEW. Hvad sker der, når ens univers pludselig falder sammen? Det udforsker spillefilmdebutanten Morten Giese i dramaet "Vanvittig forelsket", der er en af sommerens danske premierer. Cyron Melville spiller den unge konservatoriestuderende Daniel, der kæmper med kærligheden, karrieren og et skrøbeligt sind. Filmen kan ses i biografen fra 31. juli.

Man kan let forledes til at tro, at folk har det forrygende, når de flot og fejlfrit kan spille en hel klaverkoncert af Brahms til en prestigefuld koncert. Bag facaden kan der imidlertid være helt anderledes uregerligt og ustabilt, og det er den indre turbulens, som Morten Giese udforsker i sin første spillefilm.

MORTEN GIESE
Født 1964. Uddannet klipper fra Filmskolen, 1993. Har klippet Per Flys prisvindende trilogi "Bænken", "Arven" og "Drabet" og en lang række spillefilm og tv-serier, blandt andet "Hotellet" (2000-02).

Kortfilmen "Dykkerdrengen" (2003) vandt prisen for bedste kortfilm på Odense Filmfestival og for bedste film på BUSTER, og "Min far er bokser" blev udtaget til børnefilmkonkurrencen i Berlin. Dramaet "Vanvittig forelsket", produceret af Mikael Olsen for Zentropa, er Gieses spillefilmdebut.

DFI factsheet Vanvittig forelsket

Filmen følger den unge konservatoriestuderende Daniel (Cyron Melville), som måske ikke kun har arvet sin afdøde fars store talent for musik, men også hans skrøbelige sind. Da en forelskelse og en ny lærer sætter de store følelser i kog, pustes der til ilden, og historien går tæt på Daniels personlige oplevelser af verden omkring ham.

Han har det svært med sin mor, som mest har øje for sig selv og kun ser ham, når han præsterer. Da han bliver kæreste med cellisten Sofie, vil han ses af hende, og han har svært ved at styre den jalousi og spirende seksualitet, som følger med den første, store forelskelse.

Alle kan ende i en psykose
Som Morten Giese fortæller en eftermiddag hos Zentropa i Filmbyen, vil han med "Vanvittig forelsket" gerne beskrive, hvad der sker i jalousiforhold, og hvordan unge mænd kan havne i situationer, hvor en voldsom vrede tager over.

Han har i novellefilm som "Dykkerdrengen" og "Min far er bokser" tidligere fortalt gribende historier om drenges oplevelser med fædre, som ikke er som de andres, og om behovet for at blive set og elsket. Begge film er skrevet sammen med manuskriptforfatter Kim Leona, og det tætte samarbejde fortsatte på "Vanvittig forelsket".

"Historien bygger på et langt research-forløb, som udsprang af et ønske om at beskrive, hvor kort der kan være fra voldsom lidenskab til voldsom aggressivitet," fortæller Morten Giese.

"Hvad betyder det at blive sindssyg? Der er så mange fordomme omkring det - enten er man sindssyg, eller også er man normal. Fordi jeg selv er vokset op med en skizofren far, så kender jeg lidt til det. Jeg oplevede, at starten til hans problemer i virkeligheden udsprang af nogle følelser, som vi alle sammen kender. Helt almindelige følelser, som handler om opvækst, arbejde og kærlighed. Jeg ville gerne prikke hul på myten om, at man enten er vanvittig eller normal, for jeg er overbevist om, at vi alle sammen kan ende i en psykose, hvis vi bare er uheldige nok."

Dramatiske forelskelser
Ifølge Morten Giese kommer angst eller psykoser aldrig på grund af én ting, men af flere ting, som går skævt i ens liv. Tit er det følelser forbundet med kærlighed, som slår hårdest.

"Filmens omdrejningspunkt er den store kærlighed, fordi det er her, almindelige mennesker bedst kender vanviddet. Det er i mødet med et andet menneske, hvor man bliver vanvittigt forelsket og mister al sund fornuft. Hvis man er i underskud med kærlighed, kan det være en meget stor ting at blive forelsket."

"Samtidig kan man blive næsten besat af ikke at ville miste kærligheden igen og se trusler og farer fra alle mulige sider. Når man som Daniel er vred på grund af et kærlighedssvigt fra moren og har en stærk seksualitet på grund af den vrede, kan en stormende forelskelse og angsten for et muligt svigt gøre én farlig for omgivelserne. Filmen udforsker de stærke følelser, som kan ramme alle. Ikke mindst den forbudte jalousifølelse, som kan være vild, når man er ung og møder kærligheden for første gang. "

I musikkens verden
Morten Giese vidste tidligt, hvilken historie han ville fortælle, men havde sværere ved at finde det miljø, som den skulle udspille sig i. Det hele faldt imidlertid på plads, da researchen førte til musikkonservatoriet i København.

"Jeg overvejede mange forskellige miljøer til historien, men musikkonservatoriet viste sig at være perfekt. Her oplevede jeg nogle vanvittigt dygtige og disciplinerede mennesker, som kunne formidle en masse følelser i deres musik, men samtidig var det ensomme mennesker, som ikke fungerede godt socialt. Det var perfekt som ramme for at fortælle om en ung mand, som bliver lige så stærkt og lidenskabeligt forelsket, som han er optaget af musikken, og om de dramatiske konsekvenser, når han forfølger sin kærlighed med samme styrke, som han forsøger at perfektionere musikken."

Følsomhed og farlighed
"Vanvittig forelsket" står og falder med den 24-årige hovedrolleindehaver Cyron Melville, som efter at have været nomineret til filmkritikernes Bodil-pris for Natasha Arthys "Fighter" senest har været udvalgt som Shooting Star på Berlinalen. Morten Giese fortæller, at det viste sig at være svært at finde den rigtige skuespiller til den krævende rolle, men Cyron Melville blæste ham omkuld ved første casting.

"Rollen som Daniel er utroligt krævende, fordi den indeholder både en stor følsomhed og farlighed. Vi skal nærmest kunne se, hvad der sker i hovedet på ham, og det kan være utroligt svært det dér med at sige noget blidt og blødt og samtidig rumme farligheden. Cyron var helt suveræn fra første casting og gik ind i rollen med hud og hår," fortæller Morten Giese, som efter eget udsagn har en forkærlighed for film med hovedpersoner, som er deres egen største fjende.

Kakofoni af følelser
Undervejs i filmen skildrer nogle subjektive sekvenser, hvordan Daniel gradvis begynder at se en forvreden virkelighed for sig. I én sekvens oplever han sin kærestes krop befamlet af andre menneskers hænder. I en anden presser Daniel sig så meget ved flyglet, at der er blod på tangenterne. Hans øveforløb frem til en stor koncert er med til at drive filmens handling, der som en konsekvens af miljøet i høj grad er præget af musik. Først fornemmer man Daniels utrolige talent, når han spiller teknisk krævende Goldberg-variationer af Bach. Senere åbner pigen Sofie hans univers for mere moderne toner frem til den store koncert.

"At historien udspillede sig på konservatoriet var en gave, fordi vi kunne arbejde meget med musik. Der er jo et utroligt drama i en klaverkoncert som den af Brahms, som for mig rummer lidenskab og alle livets følelser."

"Samtidig er der drama i miljøet. Når man går rundt på konservatoriet, hører man hele tiden brudstykker af musik. Der er en kakofoni af følelser, som det er svært ikke at blive fascineret af. Jeg er fuld af beundring for de mennesker, som øver sig så vanvittigt meget og pludselig giver os suset og får taget til at lette et øjeblik," fortæller Morten Giese.

Hvad skal vi med film?
Konservatoriemiljøet og musikken har også været med til at give den sanselighed, som for Morten Giese er essentiel i arbejdet med film til det store lærred. Sammen med Kim Leona arbejdede han i manuskriptfasen intenst på, at der skulle være en ærlighed og sandhed i fortællingen, og at fortællingen samtidig skulle rumme den sanselighed, som åbner for de store følelser.

"I en tid, hvor tv styrer mere og mere, bør man spørge sig selv, hvad man skal bruge film til. Hvilken oplevelse skal vi give folk i biografen? For mig skal der være en ekstraordinær sanselig, visuel eller voldelig oplevelse. Det prøver jeg at give folk ved at lave en film, som går helt ind i hovedet på en ung mand, så man kan få indsigt i, hvad der egentlig sker, når folk bryder sammen psykisk."

"Samtidig synes jeg, det er godt, hvis film peger ud over sig selv og har mange lag. Det komplekse er en styrke. 'Vanvittig forelsket' rummer en helt konkret historie, men for mig har det også mere generelt været vigtigt at slå et slag for, at vi skal huske at passe på hinanden - vores naboer, venner, familie. Det er vigtigt at blive ved med at snakke og forsøge at forstå hinanden og vores måder at tackle livet på. Hvis vi er opmærksomme på hinanden, kan vi være med til at undgå den personlige krise. Vi har alle et skrøbeligt sind, og vi har alle et ansvar for, at det ikke ender galt."

[Foto: Rolf Konow, fra filmen "Vanvittig forelsket"]


Leveret af Filmtrailer.com