Filmtrailerens vigtigste formål er at trække folk i biografen, men det er vanskeligt at måle den direkte respons af traileren hos det potentielle publikum. En af årsagerne er, at man hidtil primært har benyttet spørgeskemaer til at teste trailere – en metode der ikke er ideel til at fange, præcis hvornår filmtrailere fanger publikums interesse, og hvornår de keder sig.
Men nye målemetoder udvikles og forfines hele tiden, ikke mindst inden for hjerneforskning, hvor såkaldte psyko-fysiologiske målinger i stigende grad anvendes – også inden for medieverdenen – til at analysere effekten af audiovisuelle stimuli på modtagerne.
På denne baggrund har Nordisk Film, DR og DFI samarbejdet i et nyt pilotprojekt, der havde som mål at afsøge, hvordan de nye psyko-fysiologiske målinger kan bruges til at måle aktiveringen af publikums følelser, når de ser filmtrailere, og hvordan dette påvirker deres lyst til at se filmen.
Du kan høre mere om projektet, hvordan målingerne konkret foretages og naturligvis se resultaterne af analysen på et gratis seminar den 5. september 2018 i Cinemateket fra kl. 9:00-12:00.
Ud over præsentationen af den nye analyse har vi inviteret psykolog, Ph.D, Dr. Brendan Rooney til at tale om, hvorledes psyko-fysiologiske metoder kan bruges til forskning i film og forbedre filmoplevelsen for publikum. Rooney er lektor ved School of Psychology ved University College Dublin og arbejder blandt andet med kognitive filmstudier. Han forsker især i følelser, og hvordan hjernen arbejder, når publikum ser medier og film, og vil på seminaret give unik indsigt i traileres emotionelle effekt.