11 dokumentarfilm til Amsterdam

Et rekordstort antal danske produktioner deltager på IDFA, International Dokumentarfestival i Amsterdam, der anses for verdens vigtigste dokumentarfilmbegivenhed.

En japansk opfinders værksted, et fængsel i Bosnien, to ukontrollerede megabyer er bare nogle af de steder, hvor aktuelle danske dokumentarfilm udfolder deres historier. Diversiteten er stor og resultatet en entydig succes: 11 film deltager på IDFA – heraf fem i konkurrence. Festivalen afholdes 19.-29. november.

De udvalgte film:

IDFA Competition for Mid-Length Documentary

FILM#67


FILM#Special - med trailers

Special_IDFA09_210b

IDFA Competition for Short Documentary

IDFA Competition for Student Documentary            

  • "Nordlys" / Kristoffer Kiørboe / Den Danske Filmskole
  • "Book of Miri" / Katrine Philp / Den Danske Filmskole

Reflecting Images

Kids & Docs

Dr. Nakamats

Med mere end 3400 patenter er opfinder Dr. Nakamats ikke bare en kultfigur i Japan, men også ekstremt produktiv. Han nærmer sig sin 80-års-fødselsdag, men han bekymrer sig ikke om sin alder. Hans personlige mål er at blive 144 år. "Opfindelsen af Dr. Nakamats" følger denne usædvanlige personlighed i hans mission med at forlænge livet og komme på nye opfindelser.

Terrorisme på dansk

I Miki Mistrati og Nagieb Khajas "Terrorist ved et tilfælde" undersøger dansk-tyrkiske Cem, hvorfor et menneske, der er vokset op i et trygt demokrati som det danske, vælger religiøs fanatisme. I et bosnisk fængsel sidder en jævnaldrende dansk-tyrker, Abdul Kadir, med en terrordom på seks et halvt år. I et forsøg på at finde svar rejser Cem selv til Sarajevo for at mødes med Kadir.

Tre afgangsfilm

Den Danske Filmskole står bag tre film på IDFA. For andet år i træk er Andreas Koefoed inviteret til festivalen. Sidste år deltog han med "12 toner ned" og "A Day in the Smoke". I år deltager Koefoed med "Alberts vinter", om hvordan livets alvor møder den 8-årige Albert, da hans mor skal i behandling for cancer. Filmen er produceret af Caroline Blanco.

I Kristoffer Kiørboes "Nordlys" rejser to brødre ud for at se nordlys og genfinde deres venskab. Filmen er produceret af Rasmus Kastberg.

Katrine Philps "Book of Miri", der er en eksplosion af farver og indtryk, handler om den relativt isolerede pige Miri, der paradoksalt og gavmildt deler sit liv i billeder og holdninger på sin blog. Filmen er produceret af Rasmus Abrahamsen.

Cities on Speed

Fire danske dokumentarfilm undersøger livet i fire af verdens hurtigst voksende megabyer. To af filmene er udtaget til Reflecting Images: Panorama og specialprogrammet The Open City: Andreas Møl Dalsgaards "Cities on Speed – Bogotá Change", der handler om de sociale fremskridt, som to uortodokse borgmestre har skabt i Columbias hovedstad, og Camilla Nielsson og Frederik Jacobis "Cities on Speed – Mumbai Disconnected", der dykker ned i de uoverskuelige trafikproblemer i den indiske megaby.

Absurd teater fra Nordkorea

Mads Brüggers internationalt anerkendte "Det røde kapel" tager tilskueren med på en rejse ind i det lukkede nordkoreanske diktatur. Under påskud af at være en teatertrup slipper filmholdet igennem regimets strenge censur med både underholdende og ofte bizarre situationer til følge.

Dansk IDFA Jury-medlem

Anders Østergaard er i år medlem af IDFA Competition for Mid-Length Documentary Juryen. Sidste år vandt Østergaard hovedprisen med dokumentaren om den burmesiske munkeopstand, "Burma VJ – Reporter i et lukket land", der i år vises i Reflecting Images: Panorama.

Unge danskere

Nanna Frank Møllers "Let's Be Together" handler om en dreng på 14 år, der til hverdag er dressed up med fjerboa og eyeliner, og om hans overraskende møde med sin biologiske far i Brasilien.

I hver skoleklasse sidder to-tre unge, der står uden for det sociale fællesskab. Sidse Stausholm har i "Usynlige piger" fulgt tre piger, der dagligt slås med ensomheden. Pigerne mødes i internettets sociale rum, hvor de finder fællesskab.

Koproduktioner

Fem danske koproduktioner er udtaget til Reflecting Images:

  • "Bananas!" / Fredrik Gertten (Sverige/Danmark ved Magic Hour Films)
  • "The Biggest Chinese Restaurant in the World" / Weijun Chen (Kina/England/Holland/USA/Danmark ved DR)
  • "Constantin and Elena" / Andrei Dascalescu (Rumænien/Spanien/Danmark)
  • "Defamation" / Yoav Shamir (Østrig/Israel/USA/Danmark ved SF Film Production)
  • "Videocracy" / Erik Gandini (Sverige/Danmark ved Zentropa Entertainments)

Forum

Tre danske projekter pitches i år på Forum:

  • "Armadillo" / Janus Metz / Fridthjof Film. Vi følger en gruppe unge danske soldater ved fronten i Afganistan. Som operationerne bliver mere og mere rå, overtager kynisme de unges sind.
  • "Borg – McEnroe Love All" / Birgitte Skov / SF Film Production. En historie om den voldsomme rivalisering mellem to uforglemmelige tennislegender: Björn Borg og John McEnroe. Et episk drama med helte og skurke.
  • "Free the Mind" / Sigrid Dyekjær / Danish Documentary. Hjerneforsker professor Richard Davidson udfører et usædvanligt eksperiment: Han vil lære amerikanske indsatte Mindfulness Meditation.

Forum er Europas største finansieringsforum for koproduktioner. Mere end 90% af de udvalgte projekter ender med at blive realiseret.

FILM#67

Den årlige dokumentarfilmudgave af DFI's engelsksprogede magasin FILM vil være tilgængeligt online fra den 9. november med artikler om aktuelle danske film og filmfolk. Artikler fra bladet publiceres løbende på dansk på FILMupdate.

Læse mere om festivalen på www.idfa.nl