15 filmpremierer i Aarhus

FILMLAB AARHUS. Festivalen, der ønsker at skabe modbilleder til gængse produktions- og fortælleformer, viser i år hele 15 premierefilm.

Når festivalen, Filmlab Aarhus, åbner mandag den 29. august og de to følgende dage, bliver der god lejlighed til at se nye film, blandt andet seks DOX:LAB-film, som blev sat i gang sidste efterår under CPH:DOX. En af filmene er svenske Marcus Lindeen og argentinske Mauro Andrizzis "Accidentes Gloriosos", som netop er udtaget til officiel konkurrence på Venedigs filmfestival.

I 2010 satte DOX:LAB gang i ni projekter, hvor ni instruktører fra nordiske lande blev parret med ni instruktører fra Asien, Mellemøsten, Afrika og Sydamerika. Ved premiererne i Århus ledsages i flere af DOX:LAB-filmene af instruktøroplæg.

Filmlab Aarhus ønsker at skabe modbilleder til gængse produktions- og fortælleformer, og festivalen har i år 15 premierer og 8 samtaler med filmfolk, der har grebet det anderledes an. Blandt andet dukker Rutger Hauer, den berømte skurk fra "Blade Runner", op og præsenterer sit bud på en Aarhushistorie 2011. 

Aarhushistorier

Hauers film, "Requiem 2031", er produceret specifikt til Filmlab Aarhus som en del af serien Aarhushistorier, hvor musikere møder filminstruktører og sammen udvikler nye former til korte film. Filmen fortæller historien om den sidste overlevende hval i verdenshavene, der møder sin største fjende, mennesket, spillet af Hauer selv. Medinstruktør er musikvideoinstruktøren Sil van der Woerd, og hollandske Lolly Jane Blue har leveret det musikalske oplæg.

De andre makkerpar, der kan præsentere Aarhushistorier er Frederikke Aspöck  sammen med Lambchop, Margaret Brown med Under byen og Jonas Elmer med John Parish. Alle film er produceret af et produktionsselskab i det århusianske filmmiljø.

Blandt festivalens andre gæster er Michael Noer, der vil fortælle om tilblivelsen af filmen "R", og briten Jamie King, kontroversiel filmskaber og toneangivende meningsdanner i debatten om kulturelt ejerskab og digital netværksteknologi.

Filmlab Aarhus er skabt af Aarhus Festuge og CPH:DOX med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje og Det Danske Filminstitut.

Hele programmet kan ses på filmlab.dk og aarhusfestuge.dk.