18 danske film, du kan glæde dig til

PREMIERER. I løbet af årets første seks måneder rammer 18 danske film landets biografer. Få overblikket her.

Filmåret 2023 er i gang og efter nogle år, hvor biograferne har haft hårde odds med corona-nedlukninger, kan vi nu glæde os over, at der er en perlerække af danske film, der rammer biograflærrederne i løbet af foråret. Der er både debutanter og garvede kræfter på spil, når dansk film bevæger sig ud i alt fra Bille Augusts episke kærlighedsdrama til Peter Molde-Amelungs sci-fi ungdomskomedie. 

Her kan du se den fulde liste over de næste seks måneders filmnyheder.

Meter i sekundet

Hella Joof har taget Stine Pilgaards prisbelønnede bestseller-roman af samme navn til det store lærred med bl.a. Sofie Torp, Thomas Hwan, Bodil Jørgensen, Bjarne Henriksen og Christian Tafdrup på rollelisten.

Marie flytter, lettere modvilligt, fra København til Velling i Vestjylland, da hendes mand, Rasmus, får job som højskolelærer. Mens Rasmus hurtigt suges ind i højskolelivet, er mødet med Velling et kulturchok for Marie, der gang på gang oplever, at hun ikke hører til blandt de lokale. Langsomt begynder hun dog at lytte mere, end hun taler, og lærer, at Velling måske alligevel er et sted for hende – og at hun selv har noget at tilbyde det lille samfund med den brevkasse, hun skriver.

Premiere 02.02.2023. Læs mere i Filmdatabasen.


København findes ikke

Angela Bundalovic og debutanten Jonas Holst Schmidt indtager rollerne som Sander og Ida, der møder hinanden i København og finder ind i en intens og altopslugende forelskelse. Som par er de uovervindelige og behøver ikke at være andet end det, de er sammen. Verden udenfor må fortsætte uden dem. Nu er Ida forsvundet, og hendes far, Porath, og bror, Viktor, kræver svar. I en tom lejlighed midt i byen filmer og afhører de Sander, som prøver at finde mening og give en version af sandheden, som er passende.

Instruktør Martin Skovbjerg har allieret sig med den norske manuskriptforfatter og instruktør Eskil Vogt, der måske er bedst kendt for sit mangeårige makkerskab med Joachim Trier bl.a. den anmelderroste ’Verdens værste menneske’ fra 2022.

Premiere 09.02.2023. Læs mere i Filmdatabasen.


Jomfruer fra rummet

Peter Molde-Amelungs nye ungdomsfilm ’Jomfruer fra rummet’ handler om vennerne Buller og Gustav, der drømmer om sex og taler om sex, men det nærmeste, de har været på sex, er de daglige gokketure. Deres liv ændres totalt, da en alien flytter ind hos Gustav. Rumvæsnets mål er at forplante sig mest muligt for at overtage menneskeracen med sit DNA. Men rumvæsnet – og Gustav og Buller – må sande, at sex handler om meget andet end forplantning. Albert Rosin Harson, Milo Campanale, Zelma Lewerissa og Tobias Maj Stelzner leder an i sci-fi-komedien om kærlighed, venskab og rumvæsener.

Premiere 09.02.2023. Læs mere i filmdatabasen.


Roselil og Stentrolden

I vinterferien kan familiens yngste glæde sig til en ny dansk animationsfilm. I det fantastiske Sommerland bor den ensomme og usikre blomsterfe Roselil. Roselils største drøm er at få en ven. En dag møder hun den seje og rebelske sommerfugl, Silke, og de to bliver straks veninder, selvom de er hinandens modsætninger. Silke vil på eventyr i Sommerlandet, mens forsigtige Roselil helst vil blive hjemme i sin Rosenbusk. Men da Silke en dag bliver kidnappet af en ond Stentrold, må Roselil samle alt sit mod og begive sig ud på en farlig rejse for at redde sin veninde. Karla Nor Holmbäcks debutfilm er baseret på Josefine Ottesens populære børnebøger om blomsterfeen fra Sommerland.

Premiere 09.02.2023. Læs mere i filmdatabasen.


Kysset

Fra store venskaber mellem små venner til stor kærlighed. Esben Smed og Clara Rosager har hovedrollerne i Bille Augusts romantiske drama 'Kysset'. En film om kærlighed og om de moralske dilemmaer, der kan følge med, når man bliver i tvivl om sine egne motiver.

Anton Abildgaard er en nobel og pligtopfyldende ung mand, hvis højeste prioritet er at afslutte sin officersuddannelse i kavaleriet med ære. Det bliver en skæbnesvanger aften, da han bliver inviteret til bal hos den lokale Baron Løvenskjold. Anton byder intetanende husets smukke datter Edith op til dans, men da det viser sig, at hun er lam efter en tragisk rideulykke, rammes den unge løjtnant af skyldfølelse over at have sat pigen i forlegenhed. Han får stor medlidenhed med hende, mens hun forelsker sig brændende i ham. Medynk og stolthed gør dog, at Anton ikke kan være ærlig over for hende, og i sine forsøg på at gøre det rigtige graver han sig dybere ned i et uoverskueligt net af løfter og løgne. Imens rykker krigen tættere på og truer med at besegle Anton og Ediths fælles skæbne for altid.

Premiere 23.02.2023. Læs mere i filmdatabasen.


Ustyrlig

Malou Reymanns 'Ustyrlig' tager os tilbage til 1930´ernes Danmark med en fortælling inspireret af virkelige hændelser fra Kvindehjemmet på Sprogø.

Året er 1933, og samfundet har meget bestemte forventninger til, hvordan unge kvinder skal opføre sig. 17-årige Maren er vild og uregerlig, og hun bliver sendt på kvindeanstalten Sprogø for at blive tilpasset. Opholdet på Sprogø har den modsatte effekt på Maren, som får tændt en gnist i Sørine, der efter 6 år på anstalten ellers er blevet tilpasset tidens normer og anstaltens forventninger. Langsomt får de opbygget en fortrolighed og et venskab, der ender med at få konsekvenser for både Maren og Sørine. Malou Reymann, som slog igennem med ’En helt almindelig familie’, står bag filmen med blandt andre Emilie Kroyer Koppel, Jessica Dinnage, Lene Maria Christensen, Anders Heinrichsen på rollelisten.

Premiere 09.03.2023. Læs mere i Filmdatabasen.


Bytte bytte baby

Mille Dinesen, Lars Ranthe, Katinka Lærke Petersen og Kasper Dalsgaard indtager hovedrollerne som vordende forældre i Barbara Topsøe-Rothenborgs nye komedie ’Bytte bytte baby’.

Cecilie og Andreas skal være forældre, og det skal Liv og Malte også. Forude venter ni måneders sød ventetid med den perfekte graviditet, lige indtil de opdager, at fertilitetsklinikken har byttet om på parrenes befrugtede æg. Den alternative Liv er gravid med kontrolfreaken Cecilies baby, og babylykken bliver med ét vendt på hovedet. Den umiddelbare løsning er at bytte babyer ved fødslen, men dilemmaet sætter gang i en lavine af absurde konflikter, for de to gravide kvinder har langt fra samme holdning til, hvordan en graviditet skal forløbe.    

Premiere 16.03.2023. Læs mere i Filmdatabasen.


Superposition

Karoline Lyngbye debuterer i marts som spillefilmsinstruktør med en nervepirrende fortælling om at overleve som par. Filmen har Mikkel Boe Følsgaard og Marie Bach Hansen i front som storbyparret Stine og Teit.

Stine og Teit og deres søn Nemo forlader hamsterhjulet og flytter off the grid i den svenske natur. Afskåret fra civilisationen håber de at genfinde kærligheden til naturen og hinanden, alt imens de dokumenterer deres nye bæredygtige livsstil i en podcast. Men til stor frustration opdager de, at de ikke er alene i det område, de troede var helt isoleret, og der begynder at ske uforklarlige ting i skoven. Og med dem selv.  

Premiere 23.03.2023. Læs mere i Filmdatabasen.


Apolonia, Apolonia

Da den danske filmskaber Lea Glob mødte Apolonia Sokol første gang i 2009 i Frankrig, så hun ud til at leve det perfekte eventyrlige bohemeliv. I en alder af 21 blev den talentfulde Apolonia optaget på Beaux-Arts de Paris, et af de mest prestigefyldte kunstakademier i Europa. Over en periode på 13 år følger Lea den unge kunstner med sit kamera, altimens Apolonia søgte at finde sin plads i kunstverdenen, mens hun på samme tid kæmper med alle kvindelivets kvaler og glæder, forholdet til andre, til sin egen krop og sin egen skaberkraft. Dokumentaren modtog i november hovedprisen for bedste film på verdens vigtigste dokumentarfimsfestival IDFA - International Documentary Filmfestival Amsterdam.

Premiere 23.03.2023. Læs mere i Filmdatabasen.


Den der lever stille

Den unge forfatter Leonora Christina Skov tager afstand til sine forældre efter en meget dysfunktionel opvækst. Da hun på landsdækkende tv finder ud af, at hendes mor er kommet på hospice med uhelbredelig brystkræft, bliver hun suget ind i et virvar af følelser og barndomsminder, som får hende til at tvivle på, hvad der er virkelighed og fantasi. Filmen er baseret på Leonora Christina Skovs selvbiografiske bestseller af samme navn med Puk Grasten i instruktørstolen og Frederikke Dahl Hansen, Sarah Boberg, Jens Albinus og Fenja Gramkow på rollelisten.

Premiere 30.03.2023. Læs mere i Filmdatabasen.


Stille liv

19-årige Carl lever et stille liv på landet med sine forældre. Hans skæbne er forudbestemt, for som eneste søn er han udset til at overtage forældrenes slægtsgård og føre familiens stolte landbrugstraditioner videre. Sådan har det været gennem generationer, og sådan skal det fortsætte med Carls hjælp. Men Carl er ikke som de andre. Han vil noget andet. For som adoptivbarn bærer Carl på en hemmelig længsel og en drøm om at finde sin rette plads og sine rødder. Splittet mellem to verdener – sit ”hjem” og sit hjemland, Sydkorea – må Carl træffe et valg om, hvor han hører til. Med filmen er Malene Choi nomineret til debutantprisen på årets Berlinale-festival. 

Premiere 13.04.2023. Læs mere i Filmdatabasen.


Underverden II

Fenar Ahmad er klar med efterfølgeren til ’Underverden' med Dar Salim, Birgitte Hjort Christensen og Stine Fischer Christensen i de bærende roller. Det er 7 år siden, at Zaid begav sig ned i den københavnske underverden for at hævne sin afdøde bror. Hans identitet som respekteret hjertelæge er væk, ligesom livet som familiefar blot er en svunden drøm. Så da en PET-agent i desperation opsøger ham og tilbyder ham at gå undercover og infiltrere det københavnske bandemiljø, ser han en chance for at genvinde det liv han forlod. Men alt har en pris, og Zaid indser, at han nu risikerer at miste dem, han holder af. For er der overhovedet en vej ud, når man først er blevet en del af underverdenen? 

Premiere 13.04.2023. Læs mere i Filmdatabasen.


Viften

Stedet er Skt. Croix, De Dansk Vestindiske Øer. Året er 1848. Anna Heegaard og Petrine er tætte veninder. Begge kvinder er farvede, men deres levevilkår er vidt forskellige – Anna er fri og ejer den slavegjorte Petrine. Anna lever sammen med generalguvernør Peter von Scholten på sit landsted, hvor hun styrer hjemmet, formuen og sin elskede og betroede husholderske Petrine. Alt er tilsyneladende, som det skal være, indtil rygterne om et oprør begynder at svirre. For hvilken side står Anna og Petrine egentlig på – og er det den samme? Anna Neye, der også står bag filmens manuskript, og Sara Fanta Traore ses i rollerne som Anna og Petrine, mens Frederikke Aspöck sidder i instruktørstolen i en fortælling om magt og gensidig afhængighed, der med både dyb alvor og absurd-komik udfordrer danskernes historiske hukommelsestab.

Premiere 20.04.2023. Læs mere i Filmdatabasen.


Viktor mod verden

Nicolai Jørgensen indtager sin første spillefilmhovedrolle, som den 30-årige Viktor Leth, der på 30. år bor hjemme hos sin mor. Viktor har levet sit liv gennem gamle danske film og ved absolut intet om virkeligheden, men da moren dør, overlades Viktor til sig selv. Viktor beslutter sig derfor for at opsøge sin ukendte far, Charlie, som han tror er en stor jazzmusiker. Det viser sig dog, at Charlie er forsikringsmand i et stort, skrantende forsikringsselskab, og da Viktor udviser et kæmpe talent for forsikringer, forsøger Charlie at bruge Viktor til at redde firmaet. Da hele kampagnen for at redde selskabet ender med at handle om Viktor, må han tage et valg: Vil han spille den rolle, som hans far vil have ham til for at redde selskabet, eller skal han gå sine egne veje? Komedien er Christian Arhoffs spillefilmsdebut og foruden Nicolai Jørgensen, kan man glæde sig til at se Nicolas Bro, Anna Bruus Christensen, Rosalinde Mynster, Bodil Jørgensen og Kurt Ravn. 

Premiere 04.05.2023. Læs mere i Filmdatabasen.


Shabholm

Skaberne bag Blokhavn er tilbage med den nye animationsfilm 'Shabholm'. Denne gang er YouTube- og kultfænomenet Gigi´s originale og satiriske animationsunivers rykket fra ghettoen i Blokhavn til ferieparadiset på Shabholm. Hassan er træt af Danmark, da han ofte oplever diskrimination. Så da han hører, at en oliesheik har købt Bornholm og forvandlet øen til et mellemøstligt ferieparadis kun for udlændinge, tager han straks dertil. Men er paradiset mon for godt til at være sandt?

Premiere 15.06.2023. Læs mere i Filmdatabasen.


Englemageren

I juni rammer den psykologiske thriller 'Englemageren' landets biografer. Kriminalbetjenten Laura, der er specialiseret inden for cyberkriminalitet, har været sygemeldt efter en fødselsdepression, men da hun sammen med sin makker bliver involveret i en sag om en sadistisk seriemorder, står det mere og mere klart, at hun selv gemmer på en mørk hemmelighed.

Julie R. Ølgaard får sin debut som spillefilmsinstruktør, og instruerer sammen med Esben Tønnesen. Foruden Julie R. Ølgaard er der mange andre velkendte navne på rollelisten bl.a. Roland Møller, Christopher Læssø og Stine Stengade. 

Premiere 22.06.2023. Læs mere i Filmdatabasen.


Toves værelse

'Toves værelse' er instrueret af den Oscar-nominerede instruktør Martin Zandvliet (‘Under sandet’) og baseret på Jakob Weis' populære teaterstykke af samme navn. I hovedrollerne ses Paprika Steen og Lars Brygmann som Tove Ditlevsen og ægtemanden Victor Andersen.

I 1960’erne lever Tove Ditlevsen sammen med Ekstra Bladets chefredaktør, Victor Andreasen, i et stormombrust ægteskab, der har sin helt egen særlige dynamik, og hvor der er kort fra kærlighed til had, fra elskelige komplimenter til ond sarkasme. Da den unge forfatter Klaus Rifbjerg kommer til frokost for at diskutere deres fælles lidenskab, litteratur, har han ingen ide om, hvad der venter ham. Men inden længe bliver han en brik i deres ægteskabelige magtspil, hvor alle kneb gælder. 

Premiere 22.06.2023. Læs mere i Filmdatabasen.


Idioten

Vi runder listen af med premieren på 'Idioten'. Efter de fandt hinanden, er Tobias og Cille begyndt at forandre deres liv. Tobias er færdig med afvænning, og Cille er langsomt ved at komme tilbage til et normalt liv efter flere års psykisk og fysisk sygdom. Det unge par venter nu deres første barn, men de lykkelige omstændigheder viser sig at blive et tilbageslag, for deres uheldige fortid klæber til dem. Kasper Rune Larsen står bag filmen med Jacob Skyggebjerg og Sarah Juel Werner i rollerne som Tobias og Cille. 

Premiere 30.08.2023. Læs mere i Filmdatabasen.