2 danske film til Berlin Filmfestival

To spillefilm, "Skyskraber" og "Frit fald", er udtaget til Berlin Filmfestivalens konkurrenceprogram Generation 14plus med film for de unge.

De to danske spillefilm "Skyskraber" og "Frit fald" har vakt begejstring hos filmudvælgerne ved Berlin Filmfestivalen.

Den spillefilmdebuterende Rune Schjøtts sort humoristiske filmdrama om mindreværd, ungdommelig forelskelse og skyskraberdrømme og Heidi Maria Faissts heftige og dynamiske ungdomsfilm om Louise, der har travlt med at blive voksen – måske for travlt – er blevet inviteret til at få verdenspremiere i festivalens ungdomskonkurrence, Generation 14plus.

Skyskraber

Hovedpersonen i "Skyskraber", den 17-årige Jon, lever i et lille klaustrofobisk landsbysamfund, der engang så sit snit til at vokse sig større med butikscenter, højhuse og lyskryds. En absurd trafikulykke satte en stopper for storbydrømmene, og Jon fik skylden. Siden har hans far gjort det til sin mission i livet at holde knægten fra at lave flere ulykker og undertrykt ham i en grad, der har forhindret ham i at blive voksen. Men noget spirer i Jon og byens smukke, blinde pige, Edith, vækker forbudte følelser.

Filmens tre unge spilles af Lukas Thorsteinsson, der var med i TV 2's julekalender i 2005, og af to nye navne, Marta Holm og Lucas Schultz. I de voksne roller ses Morten Suurballe, Lars Brygmann og Rikke Louise Andersson.

Rune Schjøtt har selv skrevet manuskript, og Morten Kjems Juhl har produceret for Fine & Mellow med støtte fra Det Danske Filminstituts Råfilm-pulje.

Frit fald

FritFald-1

Frederikke Dahl Hansen og Anne Sofie Espersen i "Frit fald". Foto: Christian Geisnæs.

I Heidi Maria Faissts ungdomsfilm "Frit fald" er Louises mor lige kommet ud af fængslet, og set med Louises øjne er hun sej, cool og fantastisk. For at komme tæt på sin mor sælger Louise ud af alt i sit unge liv og kaster sig ind i en verden af fester, stoffer og mænd. Men alle glemmer lidt, at Louise blot er teenager.

Louise spilles af Frederikke Dahl Hansen, og desuden ses Anne Sofie Espersen, Dar Salim, Kirsten Olesen og Niels Skousen i filmen. Heidi Maria Faisst har selv skrevet manuskript, og Meta Louise Foldager har produceret for Zentropa med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Generation 14plus udvælger ofte film, som henvender sig til både et ungdoms- og voksenpublikum. Film som Niels Arden Oplevs "Drømmen" og "To verdener", der nåede ud til et bredt publikum herhjemme, fik begge verdenspremiere i netop denne sektion.

Berlin Filmfestivalen er endnu i gang med at udvælge film til festivalens mange serier. Kun de første otte film i hovedprogrammet og halvdelen af spillefilmene i børne- og ungdomsprogrammet er endnu udmeldt.