2 film i Berlinalens kortfilmprogram

BERLIN. Danske Mahdi Fleifels "Xenos" og DOX:LAB's  "Taprobana" er blandt de 25 udvalgte titler, der konkurrerer i filmfestivalens kortfilmprogram i år.

Siden 1955 har Berlinalen vægtet kortfilmene højt og uddelt både en Guld- og en Sølvbjørn til vinderne i filmfestivalens kortfilmprogram. I år er danske Mahdi Fleifel filmen "Xenos" med blandt de 25 udvalgte titler. Fra DOX:LAB, CPH:DOX's rum for nye tanker og filmiske eksperimenter, deltager også filmen "Taprobana".

Mahdi Fleifels "Xenos"

"Xenos" betyder på græsk både fremmed og fjende. I 2010 forlader Abu Eyad og flere unge palæstinensere den libanesiske flygtningelejr Ain el-Helweh. Sammen med smuglere rejser de gennem Syrien og Tyrkiet ind i Grækenland. Som mange andre migranter leder de efter vejen ind i det europæiske forjættede land, men ender med at opleve sig fanget i en nation, der står midt i et økonomisk, politisk og socialt kollaps.

Mahdi Fleifel havde i 2012 verdenspremiere på Toronto Film Festival med sin dokumentarfilm "A World Not Ours". Allerede i den møder man første gang Abu Eyad som Mahdi Fleifels barndomskammerat, der som voksen oplever sig "fanget" i flygtningelejren næsten uden fremtidsmuligheder.

"A World Not Ours" har siden været en af de internationalt mest viste og prisbelønnede film af en dansk instruktør. Sidste år deltog den i Panorama-programmet i Berlin og vandt der også en fredspris.

Mahdi Fleifel har selv filmet "Xenos", Michael Aaglund har klippet og Patrick Campbell har produceret for Nakba Filmworks.

Læs mere om Mahdi Fleifel: En verden som ikke er vores

Taprobana
DOX:LAB-filmen "Taprobana"

DOX:LAB-filmen "Taprobana"

Srilankanske Vimukthi Jayasundara og portugiske Gabriel Abrantes tager i "Taprobana" udgangspunkt i en rejse gennem Sri Lanka. Filmen, der har en komisk tone, følger Luis Vaz de Camões, en berømt portugisisk poet fra det 15. århundrede, på hans honeymoon med den blide og behagelige kinesiske kvinde Ti-nan-men. Med inspiration fra en lille makak-abe skriver den barske og grove mand undervejs dybsindige vers til det, der blev hans største digtsamling.

Filmen er dansk-portugisisk-srilankansk produceret.

Årets Berlinale

Berlin Filmfestivalen har allerede udmeldt:

  • Lars von Trier og Zentropas "Nymphomaniac 1" i den lange version er udtaget til hovedprogrammet, hvor den vises uden for konkurrence
  • Martin Miehe-Renard og ASA Film Productions "MGP Missionen" er inviteret til programmet med børnefilm, Generation Kplus
  • Andreas Johnsens dokumentarfilm "Ai Weiwei The Fake Case" er nomineret til en Cinema for Peace Justice Award
  • Danica Curcic er udtaget som Shooting Star

Udvælgelsen af film til serier og konkurrenceprogrammer er stadig i gang.

Berlin Filmfestivalen afholdes fra 6. til 16. februar.