2 nye spillefilmprojekter

Det Danske Filminstitut har givet produktionsstøtte til to nye spillefilm.

Optagelserne til filmen "Original" af de to spillefilmdebuterende instruktører Antonio Tublén og Alexander Brøndsted er for tiden i fuld gang i Sverige.

Filmen er en usædvanlig kombination af magisk realisme på lavt budget. Hovedpersonen Henry vil være normal. Med vold og magt. Hans familie er alt andet. Faderen blev forvekslet med en elg og skudt. Moderen er indlagt på et psykiatrisk hospital. Henry vælger sammen med vennen Jon at undslippe bankjobbet for at åbne en restaurant i Spanien, men kan ikke forlade sin mor. Han beslutter sig for at kidnappe hende ud af hænderne på dr. Helm, der ellers har normaliseret hende ved hjælp af hypnose, og til det får han hjælp af Jon og den dejlige Maria, der har en farlig kæreste.

Den letbenede, skæve komedie har i første omgang modtaget støtte fra Filmværkstedet på Filminstituttet i form af produktionsfaciliteter svarende til 1,8 mio. kr. Filmkonsulent Molly Malene Stensgaard, Det Danske Filminstitut, støtter nu med yderligere 1,4 mio. kr. gennem konsulentordningen.

Castet består af Sverrir Gudnason, David Dencik, Tuva Novotny, Dean Cukic, Jesper Christensen, Ghita Nørby, Charlotte Fich og Thomas Bo Larsen. De to instruktører har skrevet manuskript, og Carsten Holst producerer for Zentropa. Der er forventet premiere i februar 2009.

Birger Larsen går i eftersommeren i gang med optagelser til en ny dansk børnefilm, "Superbror".

Anton på 10 år ønsker sig mere end noget andet en "rigtig" storebror. Han har så ofte tilsidesat sig selv i hensynet til sin autistiske storebror Buller, og han drømmer om en anden Buller, den stærke og frække storebror, som kan give ham status over for bøllerne i skolegården. Buller er lidt "spaced" og ekstremt optaget af rummet. Da en Super-trip-remote lander fra outer-space på Amager Fælled, bliver Buller den superbror, Anton har drømt om, og kræfterne slippes løs i den lille familie.

Åke Sandgren har skrevet manuskript og producerer filmen for Nordisk Film. Filmkonsulent Thomas Krag, Det Danske Filminstitut, har givet 6,4 mio. kr. i betinget produktionsstøtte til filmen, der har forventet biografpremiere i efteråret 2009.

"Superbror" bliver Birger Larsens første danske spillefilm siden spillefilmdebuten, den populære "Lad isbjørnene danse" fra 1990, og den dansk-svenske "Karlsvognen" fra 1992. Birger Larsen har i de mellemliggende år instrueret spillefilm i Sverige, reklamefilm og flere tv-serier i Sverige og Danmark. Han var senest konceptuerende instruktør på DR's tv-serie "Forbrydelsen".

Nationalfilmografien: Birger Larsen

For yderligere information:

Det Danske Filminstitut
Claus Ladegaard, 4032 6212, clausl@dfi.dk
Marianne Moritzen, 4046 3757, mariannem@dfi.dk