2 Oscar-nomineringer

OSCAR. "Krigen" og "The Look of Silence" er i dag blevet nomineret til årets Oscar-fest.

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences har i dag nomineret Tobias Lindholms "Krigen" til en Oscar i kategorien Foreign Language Film og Joshua Oppenheimers "The Look of Silence" til en Oscar i kategorien dokumentarfilm i spillefilmlængde.

"Tillykke til holdene bag disse to imponerende film. Dagens nominering af 'Krigen' og 'The Look of Silence' demonstrerer, at dansk film har slagkraft, selv midt i en økonomisk svær tid. Den bekræfter, at de film, der laves herhjemme, har en kvalitet og et indhold, som griber ikke bare os selv, men også publikum i den store verden," siger direktør Henrik Bo Nielsen fra Det Danske Filminstitut.

"'Krigen' blev for få dage siden vist på filmfestivalen i Palm Springs, og i den anledning gav L.A. Times sine læsere en introduktion til filmen. Skribenten peger på de store græske fortællinger, der vidste, at krig blev udkæmpet af noble soldater, der måtte træffe valg, som udfordrede deres egen selvopfattelse og forståelse af, hvad er rigtigt og forkert. Og at det var valg som fulgte dem fra kaosset og blodsudgydelserne på slagmarken til stille desperation på hjemmefronten. Det er en kompleks fortælling af den art, Tobias Lindholm og hans filmhold får formidlet med 'Krigen'."

"'The Look of Silence' fortjener i den grad at gå hele vejen til en Oscar. På samme måde som 'Krigen' er den med til at præge os og give os indsigt i verden. Det er en påmindelse om, at det aldrig er for sent, at se urimeligheder i øjnene, selv om man kunne fristes til at forsøge at fortrænge dem. Vi lever i en voldsom kompleks tid, hvor mange har svært ved at finde mening i galskaben. Film på niveau med de her, hjælper os til at forstå verden og ikke mindst os selv."

I kategorien Foreign Language Film har en dansk film i de seneste seks år været shortlistet fem gange, nomineret fire og vundet en gang.

2016 Krigen / Tobias Lindholm / nomineret
2015 Sorg og glæde / Nils Malmros
2014 Jagten / Thomas Vinterberg / nomineret
2013 En kongelig affære / Nikolaj Arcel / nomineret
2012 Superclásico / Ole Christian Madsen / shortlistet
2011 Hævnen  / Susanne Bier / Oscar-vinder
2010 Frygtelig lykkelig / Henrik Ruben Genz
2009 To verdener / Niels Arden Oplev
2008 Kunsten at græde i kor / Peter Schønau Fog

2007 Efter brylluppet / Susanne Bier / nomineret

Krigen

I "Krigen" spiller Pilou Asbæk en kompagnichefen Claus, der med sine mænd er udstationeret i Helmand, Afghanistan. Hjemme i Danmark forsøger hans kone, spillet af Tuva Novotny, at holde sammen på en hverdag med en mand i krig og tre børn, der savner deres far. Under en rutinemission fanges soldaterne i en voldsom ildkamp mod Taleban og for at redde sine mænd, træffer Claus et valg, som fører ham tilbage til Danmark, anklaget for en krigsforbrydelse.

"Krigen" er produceret af Tomas Radoor og René Ezra for Nordisk Film med produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut.

The Look of Silence 

The-Look-of-Silence_glasses

I "The Look of Silence", opfølgeren til Joshua Oppenheimers "The Act of Killing", flytter instruktøren blikket fra bødlen til offeret.  Optikeren Adi identificerer den mand, som har dræbt hans storebror. Adi, som i embeds medfør kigger folk i øjnene, konfronterer broderens banemænd med deres gerninger, men kæmper samtidig med sig selv: Kan han finde tilgivelsen frem i sit eget hjerte?

"The Look of Silence" er produceret af Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real med produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut.

Det videre forløb

Når nomineringerne i dag er udmeldt, skal alle Akademiets medlemmer i gang med at se film, inden de kan stemme. Alle nominerede film i kategorierne Foreign Language Film, dokumentarfilm og kortfilm sendes af Akademiet ud til medlemmerne på dvd.

Oscar-statuetterne uddeles i år søndag den 28. februar.

Danske Oscar-vindere, Foreign Language Film

2011 "Hævnen", Susanne Bier, Zentropa
1989 "Pelle Erobreren", Bille August, Per Holst Filmproduktion
1988 "Babettes gæstebud", Gabriel Axel, Panorama Film & Nordisk Film

Danske Oscar-nomineringer, Foreign Language Film
2014  "Jagten", Thomas Vinterberg
2013  "En kongelig affære", Nikolaj Arcel, Zentropa
2007  "Efter brylluppet", Susanne Bier, Zentropa
1990  "Dansen med Regitze", Kaspar Rostrup, Nordisk Film
1961  "Harry og kammertjeneren", Bent Christensen, Bent Christensen Filmproduktion
1959  "Paw", Astrid Henning-Jensen, Laterna Film
1956  "Qivitoq", Erik Balling, Nordisk Films Kompagni

Danske Oscar-nomineringer, dokumentarfilm
2014  "The Act of Killing"
2010  "Burma VJ", Anders Østergaard, Magic Hour Films
1961  "En by ved navn København", Jørgen Roos, Minerva Film
1957  "Hvor bjergene sejler", Bjarne Henning-Jensen, Arnø Studio  
Tags: Oscar 2016