2 priser til 'Bjergene' på Toronto Hot Docs

INTERNATIONALT. Instruktør Christian Einshøj vinder to priser ved Toronto Hot Docs og er nu i spil til Oscar-nominering.

Den danske dokumentarinstruktør Christian Einshøj kan nu kalde sig vinder af Hot Docs' Best International Feature Documentary Award for sin film 'Bjergene'. På festivalen modtog han også The Emerging International Filmmaker Award. Med de to priser følger i alt 13.000 canadiske dollars.

'Bjergene' er et selvbiografisk portræt af en splittet familie, bygget på 30 års hjemmevideoer, 75.000 billeder og en superhelteagtig road trip. Den dykker ned i en tragedie, der førte til den følelsesmæssige afstand mellem mændene i familien.

Christian Einshøj har tidligere vundet en kortfilms pris på festivalen, men disse priser er udtryk for et internationalt gennembrud, der allerede har givet interesse for hans film fra en række andre festivaler i verden. Med hovedprisen i Toronto er filmen nu automatisk i spil til en Oscar-nominering som bedste lange dokumentar, uden den behøver amerikansk biografdistribution.

Priserne er den seneste i en række anerkendelser til dansk dokumentar. I marts var Simon Lereng Wilmonts 'A House Made of Splinters' nomineret til en Oscar, og Lea Globs 'Apolonia, Apolonia' modtog i november hovedprisen på IDFA i Amsterdam.

'Bjergene' er produceret af Mathilde Hvid Lippmann for Made In Copenhagen med støtte fra New Danish Screen ved projektredaktør Christina Ramsø Thomsen. Internationalt salg håndteres af østrigske Cats and Docs.

Filmen havde verdenspremiere tidligere i år ved CPH:DOX og blev derefter vist på den anerkendte festival Visions du Réel i Schweiz. 'Bjernene' kan nu opleves på DRTV.

​​​​​​​Fakta om Toronto Hot Docs

Toronto Hot Docs er en af de største dokumentarfilmfestivaler i Nordamerika og er kendt for at præsentere dokumentarfilm fra hele verden. Festivalen fungerer som mødested for den internationale dokumentarindustri i Nordamerika.

Festivalen er en vigtig platform for dokumentarfilmskabere i forhold til det nordamerikanske marked, og festivalen fungerer som mødested for den internationale dokumentarfilmindustrien i Nordamerika.

Samtidig giver festivalen mulighed for at vise sine film for et bredt publikum. 

Toronto Hot Docs blev grundlagt i 1993 af Documentary Organization of Canada og fejrede i år sit 30-års jubilæum.