2 Sundance-priser til danske film

SUNDANCE. I nat gik Mads Matthiesen på podiet i Sundance, Utah, og modtog prisen for bedste instruktion i festivalens serie med internationale spillefilm. Lise Birk Pedersens "Putin's Kiss" modtog prisen for bedste fotografering (Lars Skree) i serien med internationale dokumentarfilm.

"10 timer til Paradis" vandt lørdag den 28. januar prisen for bedste instruktion på Sundance Film Festival i serien World Cinema Dramatic Competition. "10 timer til Paradis", der havde dansk biografpremiere torsdag den 26. januar, er Mads Matthiesens spillefilmdebut.

Bodybuilderen Kim Kold har hovedrollen som 38-årige Dennis, der bor alene med sin mor og rigtig gerne vil finde kærligheden. Han beslutter sig for at prøve lykken og finde en pige i Pattaya i Thailand, men Dennis' naive syn på kærligheden får hurtigt skrammer. Han er tæt på at miste modet, indtil han møder Toi, og de to forelsker sig.

Filmen er optaget on location i Danmark og Thailand, og en lang række medvirkende er fundet i de miljøer, filmen portrætterer.

Mads Matthiesen deltog i 2008 på festivalen med kortfilmen "Dennis", også med Kim Kold i hovedrollen.

"Jeg er meget overrasket og stolt over at vinde denne her pris. Sundance har på mange måder været her det hele startede for "10 Timer til Paradis", og det føles som et dejligt punktum at vinde denne fantastiske pris. Jeg håber virkelig at filmen nu vil komme ud i verdenen og blive set af endnu flere mennesker, for det er på mange måder, derfor jeg har lavet den," siger Mads Matthiesen.

Interview Den spagfærdige kæmpe

I World Cinema Documentary Competition vandt Lise Birk Pedersens "Putin's Kiss" prisen for bedste fotografering (Lars Skree). "Putin's Kiss" følger en russisk kvinde, der har gjort karriere i Nasji, en pro-Putin ungdomsorganisation, som arbejder for et stærkt Rusland. Nasji arrangerer politiske møder og sommerlejre med sunde udendørsaktiviteter, men er også forbundet med intimidering af politiske modstandere og mistænkt for overfald på kritikere. Lise Birk Pedersens film havde verdenspremiere i hovedkonkurrencen på Amsterdams dokumentarfilmfestival IDFA og har dansk premiere den 19. januar.

Lars Skree har gennem årene været fotograf på et stort antal dokumentarfilm, bl.a. "Armadillo", og har også filmet Max Pinlig-filmene. Filmen kan ses i udvalgte biografer.

Interview Et kys som et tveægget sværd

I U.S. Documentary Competition vandt den dansk koproducerede dokumentarfilm "The Queen of Versailles" prisen for bedste instruktion.

"The Queen of Versailles", der fortæller om en amerikansk milliardærfamilies storhed og fald, var åbningsfilm på festivlen. Den er instrueret af amerikanske Lauren Greenfield og koproduceret af danske Mette Heide.

Interview med Mette Heide Storhed og salg

Alle tre film er støttet af Det Danske Filminstitut.

Sundance Film Festival