2 virtual reality værker og en koproduktion til Venedig

VENEDIG. "Nothing Happens" og "Hver sin stilhed" er udtaget til Biennalens nye virtual reality-konkurrence. Derudover er den islandsk-danske spillefilm "Under the Tree" udtaget i festivalens orizzonte-program. Venedig Festivalen løber fra den 30. august til 9. september.

For at fremme udviklingen af virtual reality (VR) lancerede filmfestivalen i Venedig sidste år det, de selv kaldte verdens første VR screening room på en filmfestival. Det er i år udvidet til at være et konkurrenceprogram, hvor to danske projekter er udtaget.

"Nothing Happens" af Uri og Michelle Kranot og "Hver sin stilhed" af David Wedel, Mette Alsen Vittrup, Maria Herholdt Engermann, Signe Ungermand og Amalie Grynderup Kroun, der giver hver deres bud på, hvordan man lave anderledes VR-oplevelser, konkurrerer om tre priser: Best VR Film, Grand VR Jury Prize og Best VR Creativity Award.

Nothing Happens

"Nothing Happens" er en 2D-animationsoplevelse i et 3D univers. Værket sætter spørgsmålstegn ved menneskers ønske om at høre til – at være en del af mængden – den passive mængde. For hvad er det vi hører til? Hvad bliver vi deltagere i? Vi lever i en verden, hvor vi er så bange for konfrontationer, at vi forbliver tilskuere. Men det er skrøbeligt. Hvornår er det os der ser på – hvornår bliver vi set på?

Bag virtual reality værket står det herboende israelske par Michelle og Uri Kranot, der til dagligt arbejder på The Animation Workshop i Viborg. Deres tidligere film har deltaget på utallige filmfestivaler og vundet over 100 internationale priser. I 2014 blev deres film "Hollow Land" shortlistet til en Oscar.

"Nothing Happens" er produceret af Marie Bro for Dansk Tegnefilm i koproduktion med det franske selskab Miyu Productions.

Se trailer til "Nothing Happens"

Hver sin stilhed

HverSinStilhed_450jpg

"Hver sin stilhed" er en historie om et søskendepar, der langsomt vågner på et hospital fra et koma. De svæver ind og ud af bevidsthed uden at kunne bevæge sige. Komastadiet er fyldt med mystiske drømme og minder, og mens de gradvis bliver klar over, hvad der er sket med dem, opdager de, at lægen, der behandler dem, er deres egen far. Med en ny type medicin prøver han og sygeplejerskerne at vække dem, men de nye metoder er ikke uden risiko.

Værket er en to-personers installation, hvor holdet bag er tilstede og interagerer med publikum ved blandt andet berøringer, dufte og blæst.

"Hver sin stilhed" er skabt af David Wedel, Mette Alsen Vittrup, Maria Herholdt Engermann, Signe Ungermand og Amalie Grynderup Kroun. Værket er deres bachelorprojekt hos VIA Film & Transmedia i Aarhus.

Se trailer til "Hver sin stilhed"

Under the Tree

Under-the-Tree

Den islandsk-danske spillefilm af Hafsteinn Gunnar Sigurdsson er udtaget i Biennalens orizzonte-program, der lægger vægt på nye talenter og eksperimenterende film.

I filmen smider Agnes sin kæreste Atli ud hjemmefra og nægter ham at se deres datter. Atli må flytte hjem til sine forældre, der selv har problemer på grund af en bitter nabostrid omkring deres store, smukke tre der kaster en skygge på naboens terrasse. Mens Atli kæmper for sin ret til at se sin datter, eskalerer nabokonflikten – kæledyr forsvinder på mystisk vis, overvågningskameraer installeres, og det rygtes, at naboen var set med en motorsav.

Blandt danskere i nøglefunktioner på filmen er Bjørg Serup (chef-sminkør), Anders Nylander Thomsen (stuntkoordinator), Sylvester Holm og Frank Mølgaard Knudsen (tonemestre) og Gentlemen Broncos og Alexander Schepelern (visual effects).

Filmen er produceret af Grímar Jónsson, Thor Sigurjonsson og Sindri Páll Kjartansson for Netop Films i koproduktion med Caroline Schlüter Bingestam, Ditte Milsted og Jacob Jarek for danske Profile Pictures med koproduktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut.

Andre danske vinkler

nico-1988-trine-dyrholm_450

Udover Annika Bergs debutspillefilm "Team Hurricane", der allerede er udtaget til Venedig Filmfestivalens sideprogram International Film Critics' Week, kan festivalgæsterne også se frem til at se Trine Dyrholm i hovedrollen som den tyske sangerinde, skuespiller, model og muse Nico i filmen "Nico, 1988". Filmen er instrueret af italienske Susanna Nicchiarelli og åbner festivalens Venice Horizons Section.

Den 74. udgave af Venedig Filmfestival finder sted fra den 39. august til den 9. september.