2008 med rekordsalg til danske film

Billede til artiklen 2008 med rekordsalg til danske film
2008 blev det bedste år for dansk film i biograferne siden 1978. Det bekræfter de endelige tal, som Danmarks Statistik netop har udsendt.

Salget af billetter til danske film alene steg til 4,3 mio. i forhold til 3,1 mio. billetter i 2007. En tilsvarende stigning i det samlede salg af billetter fra 12,1 mio. i 2007 til 13,1 mio. i 2008 skyldes for en stor del den stærke interesse for de danske film.

De danske film erobrede 8 pladser på top 20-listen, der var præget af stærke internationale brands som Indiana Jones, James Bond, Batman, Sex and the City, Abba, Disney og DreamWorks. Brands der kendes fra andre platforme som computerspil, tv, tegneserier eller musik.

De 20 mest sete biograffilm i 2008 (Danmarks Statistik, 10-03-2009)

Billede til artiklen 2008 med rekordsalg til danske film

Øverst på årets top-20 placerede modstandskampdramaet "Flammen & Citronen" sig med 673.000 billetter, og 7 andre danske film på listen tilbød publikum et varieret udvalg af seriøse dramaer, animationsfilm, lette komedier og familiefilm. Susanne Biers amerikansk-producerede drama "Things We Lost in the Fire" vakte også stærk interesse, og det placerede den på en 18. plads.

Ud af årets 213 premierefilm var 28 danske, og blandt dem var der endnu større spændvidde inden for alle genrer, fra film med bred appel over dokumentarfilm til de mere eksperimenterende film fra eksempelvis Filminstituttets talentordning New Danish Screen.

Direktør for Det Danske Filminstitut Henrik Bo Nielsen peger netop på den store diversitet i det danske filmudbud som en årsag til den store succes:

"Det er ikke kun meget brede, folkelige film, der opnår flotte tal i biograferne. Det er også film som "To verdener", "Frygtelig lykkelig" og ikke mindst "Flammen & Citronen". Visionen i den danske filmpolitik handler jo blandt andet om mangfoldighed, og det står klart, at danskerne har lyst til både at blive underholdt og se film, der stiller krav og udtrykker det samfund, vi lever i. Og så afspejler tallene selvfølgelig også, at dansk film fortsat har hamrende dygtige kreative kræfter og gode historiefortællere."

[Foto: Erik Aavatsmark]